Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Otvoreno pismo listu Svedok

Otvoreno pismo listu Svedok

11.07.2018 / FM Dena, Branislav (2292)

ФМ Дена написао и потписао, а ми објављујемо на његову одговорност без икаквих коментара...

OTVORENO PISMO LISTU "SVEDOK"

Kako sam u prethodnim brojevima "Svedoka" u tekstu advokata Vladimira Kostića iz Pančeva "Pokojnik ne može da odgovori, ali ja mogu" i tekstu urednika Vladana Dinića "In memoriam - demanti" pomenut kao neko ko je telefonski pretio novinaru-uredniku i to kako kaže Vladimir Kostić "Jer se neko uopšte usudio da objavite tekst (In memoriam) o pokojnom internacionalnom majstoru Pavlu Orlovu iz Pančeva", naglašavam sledeće:

Advokat Vladimir Kostić me je, bez ikakvih dokaza lažno krivično optužio i potpuno tendenciozno izmislio moje navodne pretnje glavnom uredniku Diniću, jer istih nije ni bilo, da bi jeftino skrenuo temu sa činjenice da on više nego očigledno, lično štiti one pančevce (verovatno iz nekog samo njemu znanog interesa) koji su u Bugarskoj nameštali za titulu internacionalnog majstora, a kod Dražića osvojali šahovski rejting, govoreći da za tako nešto nema valjanih dokaza.

Međutim kada nema valjanih dokaza, onda su i izjave aktera dovoljne, odnosno internacionalni majstor Pavle Orlov se više puta u šah klubu "Ivan Kurjački" sam hvalio da je u Bugarskoj 1993. godine do titule internacionalnog majstora došao nameštanjem partija sa bugarskim šahistima, koji su u svetu verovatno najpoznatiji po lažiranim i nepostojećim turnirima na kojima su mnogi domaći i strani šahisti zapravo i stekli svoje titule i rejting.

Cenjeni gospodine Vladice Andrejiću i vi ste često pisali o ovoj temi na vašem cenjenom portalu, ali nikakve reakcije iz ŠSS po tom pitanju nije nikada bilo i sve je ostalo u domenu nagađanja i čaršijskih priča, umesto da se akteri kazne oduzimanjem tako neregularno stečenih titula.

Isto tako, činjenica je da Vladimir Kostić u svoja dva teksta "In memoriam" o Pavlu Orlovu iz Pančeva, pored toga da nije naveo ni gde, ni kada je rođen Pavle Orlov, nije naveo nijedan njegov značajan rezultat sporog klasičnog šaha, a samo navodi pobede Orlova na brojnim cuger-turnirima u Pančevu, a koje advokat Vladimir Kostić naziva "TURNIRIMA", brkajući rezultate brzopoteznih i sporih klasičnih turnira.

Glavni rezultati pokojnog Pavla Orlova su dakle pobede na brzopoteznim turnirima šah kluba "Ivan Kurjački" Pančevo, ali to nije nikakvo merilo nečije "šahovske snage", već to mogu biti samo rezultati na klasičnim turnirima, a kojih zvučnih rezultata internacionalni majstor Orlov i nema, a kao primer navodim jedan od poslednjih turnira klasičnog tempa Pavla Urlova u Pančevu 1994. godine (memorijal Mike Parčetića, open 9 kola), na kojem je Pavle Orlov osvojio skromnih 4,5 iz 9 partija.

Kao što sam već rekao Pavle Orlov se u šah klubu "Ivan Kurjački" često pred desetinom svedoka hvalio da je svoju titulu Internacionalnog majstora osvojio nameštenim partijama na međunarodnom turniru u Bugarskoj 1993. godine i što znači da ni sam Pavle Orlov lično nije NIKADA KRIO da je svoju titulu osvojio neregularnim putem. A gle čuda, i neki ostali pančevci (sem Milana Andrijevića koji je svoju titulu osvojio daleke 1982. godine u Subotici), koje Kostić navodi u svom tekstu da su "pravi" Pančevci su svoje titule internacionalnog majstora osvojili pre nekoliko godina u Bugarskoj (u istom gradu u kojem je svoju titulu stekao i Orlov), a da zatim nisu odigrali nijednu jedinu turnirsku i rejting partiju šaha u životu.

Posebno ukazujem da advokat Vladimir Kostić pričom u svom tekstu da postoje "PRAVI" Pančevci, za razliku od nekih koji su "došljaci", svesno širi ksenofobiju u stilu američkog Kju-kluks-klana.

Kako Vladimir Kostić nije naveo barem jedan vredan rezultat na nekom turniru sporog šaha pomenutog Pavla Orlova on izmišlja činjenicu da je Pavle Orlov navodno prvi u Pančevu i to još pre 40 godina, doneo titulu internacionalnog majstora u neki pančevački klub, što je notorna laž. Barem dva pančevačka šahista titulu internacionalnog majstora pre Pavla Orlova 1993. godine, donelo je u neki pančevački šah klub (Milan Andrijević 1982. i Goran M. Todorović 1990. godine), a internacionalne titule su u Pančevo donošene i ranije (npr. Bora Ivkov, Petar Smederevac) itd. Gostujući u Pančevu prošle godine velemajstor Božidar Ivanović je izjavio za TV Pančevo da mu je drago da se nalazi u gradu Bore Ivkova i Petra Smederevca.

Šta advokatu Vladimiru Kostiću znači da je neko u Pančevu "privremeno", a šta "trajno", da bi po njegovom merilu bio "PRAVI" Pančevac? LJudi se sele, putuju, vraćaju u svoj grad, odlaze iz kluba, pa šta s tim i zar širenje ksenofobije nije kažnjivo po zakonu Srbije? Valjda je osnovno merilo ko je bio član nekog kluba u Pančevu i šta je postigao za taj klub, a ne gde je rođen, gde živi ili kad se odselio iz Pančeva ili prešao u drugi klub... ili po Vladimiru Kostiću da je "PRAVI" Pančevac. A ako ćemo tako, onda ni internacionalni majstor Pavle Orlov nije Pančevac, jer je rođen u Valjevu, a nije bio član nijednog šah kluba iz Pančeva, barem poslednjih 20 godina, i bio je član kluba "Radnički Beograd". Pa ni autor tekstova u "Svedoku" advokat Vladimir Kostić npr. nije rođen u Pančevu, nego je rođen u Zemunu.

Isto tako, čudi da niko iz matičnog kluba pokojnog Pavla Orlova "Radničkog" Beograd nije objavio bilo kakav "In memoriam", već to objavljuje advokat Vladimir Kostić iz Pančeva koji nije igrao u istom klubu sa pokojnim Pavlom Orlovim.

Branislav Dena, Pančevo