Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Srbija Tim

Srbija Tim

26.07.2018

Прочитајмо шта је написао админ тим Србије са Chess.com

SRBIJA TIM

NA SAJTU CHESS.COM

Srbija Tim je osnovan 2010. godine, kada se na sajtu pojavio kao brojčano mala ali, ispostaviće se veoma žilava ekipa. Sa izuzetkom onih najjačih timova, sa kojima dugo nismo mogli da se merimo, ni brojem ni kvalitetom, najveći broj protivničkih timova je sa respektom ulazio u mečeve protiv nas. Morali su da nas shvate ozbiljno, da se za mečeve protiv nas pripreme temeljno, pratili su našu igru i rezultate... Ukratko, vremenom smo se izborili za status ozbiljne i nepredvidive ekipe, koja je u stanju da pobedi daleko, barem na papiru, moćnije timove. Taj oreol nas je dugo pratio, a mi smo ga pravdali dobrim rezultatima, dobrom komunikacijom admina i članova, dobrim odzivima članova kada je trebalo odigrati važne mečeve. U svim ligama u kojima smo igrali, uglavnom smo postizali rezultate koji su bili iznad očekivanja, ako uporedimo brojnost i prosečan rejting protivnika. Koncept ekipnih takmičenja na sajtu je takav, da je masovnost bitinija od same šahovske snage, ali je, u suštini, u tome i lepota takve vrste takmičenja, svaki igrač u ekipi ima podjednak značaj, jer je poen upisan za ekipu jednak, kako na prvoj tabli tako i na recimo 300toj. Doprinos timu daju i takzvani “mali igrači“, a naravno bilo je takvih slučajeva kada su baš takvi igrači donosili poene Srbija timu u ključnim mečevima.

Od prošle godine, Srbija Tim je načinio značajan napredak, kako u broju članova tako i u rezultatima. Postao je neuporedivo jači i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu, preskočili smo famoznu cifru od 1000 članova, i sebe uvrstili u ekipe koje za prelomne mečeve mogu da regrutuju veliki broj prijavljenih igrača. Što je još važnije, dobili smo veliki broj izuzetno jakih igrača, među najjačima u zemlji (tu se ne zaustavljamo jer nam je namera da svi profesionalni igrači zauzmu svoje mesto u ST)! To je dodatno podiglo ugled ali je dalo i novi motiv adminima i članovima da se ozbiljnije i odgovornije odnose prema Srbija Timu. Zaista je čast, jednako koliko i zadovoljstvo, biti deo ove velike porodice koja se zove Srbija Tim. Verujem da nema nijednog igrača ili navijača, kome nije puno srce kada vidi sastav (a time i snagu) Srbija Tima za neki meč: igrači sa titulama, visokim rejtingom. Kao kada na nekom bojnom polju u svojim redovima, vidite vitezove, od kojih protivniku mora da zastane kost u grlu. Tako izgleda Srbija Tim danas!

Na sajtu postoji puno različitih kategorija u kojima se takmiči Srbija tim. Trenutno su u toku Svetska i Evropska liga u dnevnom šahu (šah sličan dopisnom – tempo je jedan potez za tri dana i igra se u dve kategorije standardni šah i fišerov šah), Svetska liga šaha uživo (tempo igre je 5/2, pet minuta za partiju plus dodatne dve sekunde za svaki odigrani potez) a dva takmičenja su završena. Prvo takmičenje je Svetski kup u rapidu, koji je i osnovni razlog ovog članka, gde je Srbija osvojila taj kup u konkurenciji najvećih šahovskih sila. Drugo završeno takmičenje je bulet (tempo 1/1) gde je Srbija osvojila peto mesto. Takođe, postoji vote šah (grupa igrača se glasanjem opredeljuje za naredni potez – verujemo da će i u toj vrsti šaha uskoro krenuti neka liga).

Trenutni najveći uspeh Srbija tima je osvojen Svetski kup u rapidu. Mi smo vrlo ponosni na tu činjenicu, a smatramo da bi svako trebao da bude, jer smo postavili Srbiju na krov Sveta.

Takmičenje se odigravalo po kup sistemu i na prvi pogled, kada smo videli kostur, mislili smo da nemamo velike šanse, jer su sa naše strane žreba bili Rusija i Ukrajina. Trebalo je ove dve ekipe pobediti na putu do finala. Kada se to desilo pomislili smo da je posao gotov, ali je finale bilo jako uzbudljivo i neizvesno. U prvom kolu smo igrali protiv ekipe Nikaragve. Pobedu smo ostvarili, kao što je i bilo očekivano. www.chess.com/club/matches/live/1186/games.

Nakon ove relativno lake pobede usledio je meč četvrtfinala sa Rusijom. Iako je krenulo brzim porazom na prvoj tabli, legendi Aleksi Strikoviću je ispala dama, dok je hteo da odigra potez, tako da je prevideo damu još u otvaranju, na kraju fantastična pobeda nad najmoćnijim protivnikom, koja je ostvarena dosta velikom razlikom. www.chess.com/club/matches/live/1300/games.

U tim momentima samopouzdanje je bilo na maksimumu, a bilo je dodatno podgrejano velikim uspesima u Svetskoj ligi u blicu, gde smo do tada, a i nakon toga, dobili sve protivnike. U takvom raspoloženju smo dočekali, već godinama ljute rivale, ekipu Ukrajine u polufinalu Svetskog kupa. Za razliku od Rusije, koja ima preko 4000 članova, ipak smo očekivali lakši posao. Znali smo da Ukrajina ima dosta jakih igrača ali smo takođe znali, da ne mogu da nam preterano odmaknu po broju prijava. To saznanje nam je davalo za pravo da očekujemo pobedu. Meč je odigran 24 juna na 45 tabli. U vrlo neizvesnom meču, ali važno je napomenuti da smo tokom celog meča imali prednost, uspeli smo da ostvarimo veliku pobedu 47-43. www.chess.com/club/matches/live/1389/games.

Pobeda nas je uvela u finale. U finalu nas je čekala pomalo neočekivano, ekipa Perua. Doduše, njihov put je bio neuporedivo lakši, a i igrali su jedan meč manje. Termin finala je bio pomalo nepogodan za nas, ali nismo mogli da biramo (između dva velika turnira u Srbiji i na tom drugom su se toga dana igrale dve partije tako da smo bili lišeni pomoći igrača sa turnira u Senti). Meč smo, zaista posle ogromne borbe, dobili sa 27-23. https://www.chess.com/club/matches/live/1460/games.

Ova pobeda je pobeda svih članova Srbija tima. Na ovim linkovima se ne vide oni koji su se, takođe, prijavljivali za mečeve, ali zbog toga što je naših bilo više prijavljenih od protivnika nisu igrali u meču. Posebno smo ponosni na tu činjenicu, privrženosti igrača našem timu, kao i na činjenicu da svakodnevno raste broj članova. Prvi cilj od 1000 smo ispunili, sledeći, veoma važan je 2000 članova. Jedna od osnovnih namera admin tima je, da na ispravan način nađemo rešenje, da što više igrača igra dnevni šah. Svesni smo činjenice da se mnogi igrači plaše manipulacija od strane protivnika, ali na sajtu postoji tim za detekciju igrača koji se koriste raznim vrstama pomoći, te pozivamo sve igrače da se oprobaju u ovom šahu, jer nam je, takođe, jedan od najvećih ciljeva da jednog dana osvojimo ligu u dnevnom šahu. To bi bila kruna rada ovog tima.

Pozivamo sve zainteresovane da pristupe našem timu kako bismo ostvarili još veće uspehe.

Link našeg tima je: https://www.chess.com/club/srbija-tim putem njega možete zatražiti ulazak u tim (naravno morate imati nalog na sajtu chess.com), a u napomeni biste trebali da napišete da ste do informacije o timu došli putem sajta večiti šah. ADMIN TIM SRBIJE je sastavljen od: