Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Prvenstvo Vojvodine u senci omladinskog skandala

Prvenstvo Vojvodine u senci omladinskog skandala

27.07.2018 /   Stanković, Miodrag (1915)

Миодраг Станковић је на сајту www.skbanovcidunav.com написао текст, а ми преузимамо...

Međunarodno prvenstvo Vojvodine u senci omladinskog SKANDALA

Kažu, ko gubi ima pravo i da se ljuti, ali u ovoj predstavi i pobednik se naljutio.

Šahovski savez Vojvodine, unazad par godina, omladinski šampionat Vojvodine je stapao u Međunarodno prvenstvo Vojvodine i na taj način sprečio da omladinci između sebe dobiju prvaka Vojvodine. Ko prihvati uslove raspisa, povlačenjem svog prvog poteza je saglasan sa njim i nema pravo na primedbe. I ove godine je A turnir bio ujedno i kvalifikacija za omladinski šampionat Srbije.

Prema pravilniku ŠSS, po dva najbolja omladinca i dve omladinke sa područja gde se turnir igra, stiču pravo da igraju omladinski šampionat Srbije. Dok je kod mladića postojala neizvesnost, jer ih je bilo više, kod devojaka ili devojčica unapred se znalo, Nevena Radulov i Marija Stanković, sledeće godine igraće na šampionatu Srbije, jer su bile jedine na A turniru. Igrala je na A turniru i Anđela Matović kao omladinka, ali pošto je iz Beograda nije ulazila u konkurenciju.

Na raspisu turnira stoji između ostalog da nagrade dobijaju najbolje žene za igračice iz ŠSV registrovane za 2018 godinu. Očekivano pošto su Svetlana Stojadinov, Danijela Grujić i Simana Matković takođe bile jedine seniorke, očekivano je bilo da se pored Nevene Radulov, pojavi i Marija Stanković. To se nije desilo. Prozvana je Anđela Matović i ako je ispod Marije na tabeli. Nakon završetka ceremonije prišao sam direktoru turnira Siniši Dražiću i zamolio ga da mi pojasni zašto je to tako. U maniru neuspelih komedijaša, rekao mi je da vidim sa Dankom Bokanom i ako stoji potpis Dražića ispod raspisa. Nije želeo da dalje raspravlja nakon toga, a želje nisam imao ni ja. Treba praštati nečiju grešku, ali ako se to ponavlja, to prerasta u bezobrazluk, koji se ne treba tolerisati.

Pokušao je stvar da izgladi i predsednik ŠSV Zoran Stanimirović, tako što je pokušao meni da uruči Marijin poklon, pa na kraju i Mariji. NJenom odlukom, poklon je vratila Siniši Dražiću i zahvalila mu se.

Ovde nije reč o poklonu, ovde je reč o (ne)poštovanju. Nakon dugog puta iz Novog Sada prebirao sam utiske i pokušao da raščlanim stvar kako bih što racionalnije reagovao. Prevagu je doneo poziv iz Vršca. Gospodin Radulov, otac Nevene, mi se obratio sa rečima: Ne znam kome bih mogao da se obratim, u ovom momentu, pa sam pozvao tebe. Nevena me je zvala iz Novog Sada i kroz suze mi rekla, kako nije dobila ni pehar, niti su je proglasili za omladinsku prvakinju Vojvodine.

Moram istaći da me je izuzetno pogodio telefonski razgovor. Dakle, razmišljamo o istom. Nepoštovanje je mala reč, jer ne može da se otrgne utisku običnog posmatrača taj čin stavljanja omladinki u drugi plan. Gde je tu rodna ravnopravnost, morali su to znati. To je ujedno i način razmišljanja tog istog direktora turnira i o omladincima. Nismo čuli od „šaljivdžije u pokušaju“ da je Vuk Žegarac omladinski prvak Vojvodine, a Dejan Omorjan vicešampion i da su se zajedno sa Nevenom i Marijom plasirali na predstojeći šampionat. Zašto na to trošiti vreme...Neću da komentarišem da je sjajni momak Ilinčić dobio medalju ( nije bio na dodeli ) omladinsku i ako nije omladinac (1997) godište ( trebao Rutešić dobiti ) ?

Tražio sam od predsednika ŠSS, tražim i tražiću da se glasa za nepoverenje Siniše Dražića kao direktora ovog turnira. Oni koji ga i posle ovoga budu podržali, veruju u njega i daju mu zeleno svetlo da čini još gore stvari.

Siniša Dražić ima i svojih pozitivnih stvari, pored toga što je velemajstor, priča nekoliko svetskih jezika i animira strance da dođu na turnir koji je pod pokroviteljstvom grada Novi Sad i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Daje ta krava puno mleka, ali često kantu sa mlekom i prospe, pa se pitamo isplatili se da je i dalje držimo.

Očekujemo od strane ŠSV da se u zvaničnom saopštenju izvine omladinskim šampionima Vojvodine i izda saoštenje oko plasmana za omladinski šampionat. O zaboravljenim ( bar) medaljama i peharu neću da pričam...jer keramička figura nije trofej.

Nadam se da će ovo biti poslednji omladinski šampionat u ovom skandaloznom formatu, gde šampion može da postane šampion, a da se ne sastane sa omladincem u devet kola. Za tako nešto je potrebno da se obezbede vredne nagrade, koje će privući najbolje omladince da između sebe pronađu najboljeg. Isti recept, kada je reč o nagradama treba primeniti i za omladinski šampionat Srbije.

Ovoga puta u drugi plan su pala tri dupla kola na turniru, tri turnira koja nisu počinjali u isto vreme, pa su sudije morale da stišavaju one koje ulaze u turnirsku salu. Ne treba komentarisati ipak male table (4cm) sa plastičnim figurama, koji su igračima smetali, a o prenosu partija uživo ne treba komentarisati.

Da li su ovo greške koje treba da se tolerišu ili ne ostavljam da sudite vi, vi, vi i vi...