Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Odgovor velemajstorima Ivaniševiću i Perunoviću

Odgovor velemajstorima Ivaniševiću i Perunoviću

11.08.2018 /   Kovačević, Marjan (2189)

01.08.2018 / VM Ivanišević, Ivan (2574) : Reprezentacija
04.08.2018 / VM Perunović, Miloš (2593) : Reprezentacija

Odgovor velemajstorima Ivaniševiću i Perunoviću

Iz tekstova velemajstora Ivana Ivaniševića i Miloša Perunovića nisam razumeo na koji način je njihovo otkazivanje učešća u olimpijskom timu povezano sa mojim pisanjem u Politici. Niti je bilo ko sa kim sam u međuvremenu komunicirao shvatio vezu između mog teksta koji Ivanišević navodi i potrebe da se bilo šta u njemu demantuje.

Da bi oni koji su pročitali njihove tekstove imali kompletniju informaciju, izneću nekoliko podataka koje su velemajstori preskočili:

1. Ivana Ivaniševića sam prvog pozvao da objasni zašto su reprezentativci otkazali učešće. Poruku je otvorio (moderna tehnologija pokazuje kada je neko pročita), ali me nije udostojio ni reči odgovora, hoće li ili neće da govori za „Politiku”. I to o pitanju koje je od životnog značaja za njega.

2. Sledeći koga sam pozvao bio je velemajstor Aleksandar Inđić. Javio se, ljubazno kao i uvek, razgovarali smo nezvanično, jer je rekao da još nije spreman da svoje viđenje iznosi u javnost.

3. Velemajstori Nikola Sedlak i Robert Markuš su se takođe ljubazno odazvali. NJihove izjave sam preneo od reči do reči, kao i izjave predsednika ŠSS Dušana Cogoljevića i selektora Miodraga Perunovića.

4. Što se tiče „postulata objektivnog informisanja javnosti”, moram da navedem da je i jedan član Upravnog odbora ŠSS („veliki borac za dobrobit šaha”) napisao da sam taj postulat prekršio, ali – na štetu funkcionera ŠSS ...

5. Velemajstor Miloš Perunović ipak pita zašto i njega nisam pozvao da govori za „Politiku”, pored ostale četvorice, a odmah zatim nudi svoj odgovor, kroz misterioznu vezu između reprezentacije i festivala u Beogradu, 25.06.-01.07.2018, na kojem su on i Ivanišević bili među glavnim organizatorima. Pita me da li sam znao za taj festival, zašto mu nisam posvetio više prostora i zaključuje – „Da se nije tu krio možda politički razlog..”

Da nisam znao za festival, kako bih ga najavio u Dodatku 25. juna? Zajedno sa svim relevantnim podacima, uključujući organizatore, nagrade, broj prijavljenih i mlade talente koji će dobiti priliku.

Ali, kako sam saznao? Svakako ne od organizatora, koji su od najave do odjave potpuno ignorisali „Politiku”, ne javljajući ni jednu reč o svom festivalu, ni telefonom, ni imejlom, ni preko posrednika – ako je već dotle došlo! Kakav je to potez organizatora, da li je u korist šaha i zašto se potom pitaju što nije pisano više o festivalu??

Za njihov festival sam saznao slučajno, 24. juna, u poslednji čas da ga najavim. I učinio sam to, mada me je njihovo zaobilaženje „Politike” šokiralo. Najavio sam festival i odjavio, neuporedivo korektnije nego što su se organizatori poneli.

Da li je, posle ove priče o festivalu i zatim Ivaniševićevog odbijanja da govori o reprezentaciji, trebalo istog dana da uznemiravam Perunovića na turniru u Paraćinu i da čekam sličan odgovor od njega? Da verujem da ne zna kako je Ivanišević postupio?

Naravno da festival u SC „Šumice” nema veze sa reprezentacijom. On samo pokazuje odnos šahista prema medijima, u kojima ih sve manje ima. Velemajstor Perunović je u oba slučaja mogao sam da mi se javi, umesto da pita zašto ja njega nisam zvao.

6. Poslednje godine.

U Perunovićevom obraćanju dalje stoji da se moje „vrlo afirmativno” pisanje o njemu naglo promenilo „poslednjih godina”. Pregledao sam sve Šahovske dodatke „Politike” 2016-18. i nisam našao ni kritike ni ružne reči, ni za njega ni za Ivaniševića.

Umesto toga, našao sam veliki intervju povodom njihovog osnivanja „Šahovske akademije šampiona” i knjige „Biblija Tajmanova” koju su napisali zajedno sa Markušem, pod naslovom „Najbolji sami traže svoj put”. Zatim jednako veliki intervju sa novim državnim prvakom, pod naslovom „Ispred Ivaniševića samo Gligorić”, itd.

I najmanje 20 Ivaniševićevih fotografija za poslednje dve godine. Iako rezultati reprezentacije u tom periodu nisu bili za isticanje: 38. mesto na Olimpijadi 2016 (bez Perunovića) i 22. mesto na Evropskom 2017.

U poslednjih godinu dana češće je pisano o Inđiću, Sedlaku i Markušu, jer su imali bolje rezultate od Ivaniševića i Perunovića. Takođe, veći prostor su dobili juniori (Zajić, Ivić, Radovanović, Đorđević, Serafimović) i juniorke (Velikić, Injac, Gajčin, Srdanović), kako zbog uspeha na međunarodnoj sceni, tako i zbog nade da će neko prevazići sadašnje generacije.

Meni je teško razumljivo da mi se dvojica velemajstora koje znam od malih nogu obraćaju javnim saopštenjima, umesto lično, kao što sam se ja njima obratio pre pisanja ovog teksta.

Jedino što sam razumeo iz naše prepiske jeste da smatraju da sam „na drugoj strani”. Bojim se da je atmosfera podela u našem šahu dosegla zaslepljenost epidemijskog nivoa.