Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Izjava ŠK Studentski grad o neučestvovanju u ligi

Izjava ŠK Studentski grad o neučestvovanju u ligi

07.09.2018

Раде Гољовић нам је проследио текст о неучествовању Студентског града у лиги...

Nakon sastanka predstavnika klubova 3. beogradske lige održanog 5. septembra 2018. na kome je predočeno kao obavezno lekarsko uverenje za sve takmičare, obaveštavamo vas da je Šahovski klub Studentski grad doneo odluku o neučestvovanju u takmičenju ove sezone.

Povod za ovakvu odluku vidimo u neprimerenom i besmislenom stavu da je takmičenje u šahu na ovom nivou nemoguće bez validnog lekarskog uverenja, čime će mnoge kolege šahisti, prvenstveno iz drugih klubova, biti sprečeni da učestvuju.

ŠK Studentski grad će se u terminima ranije planiranim za mečeve Lige posvetiti organizovanju klupskih turnira i prijateljskih mečeva sa klubovima koji dele isti stav.

Obrazloženje:

Ovde je u pitanju bila dilema – da li ispasti poslušan i povinovati se *Zakonu o fudbalu i tenisu* (koje su nam lekari i sportska „Naša stvar” servirali pod imenom *Zakon o sportu*) ili držati do svog intelekta i otvoreno reći: „Neke odredbe Zakona nisu primerene u svetu šaha i ne treba ih slepo poštovati, već ih treba prilagoditi tako da budu praktično primenljive.” Mi se odlučismo za ovo drugo.

Realno, poštujući postojeća pravila, situacija je sledeća: naši dragi drugari iz ekipe „Pogledi” NE MOGU igrati ligu jer su okosnica ekipe invalidna lica, ali zato ligu MOGU da igraju oni koji se tuku po cugerima pred decom i oni koji misle da su čisti ako se okupaju jednom u mesec dana a srećni džemper ne skidaju uopšte...

Da ne bude zabune, mi u klubu imamo aktivne sportiste u drugim sportovima (aikido, orijentiring, fudbal) i u tim sportovima poštujemo aktuelna pravila o lekarskim uverenjima, ali nam na pamet ne pada da na isti način tretiramo te druge sportove i šah u smislu zdravstvene spremnosti.

Izvinjavamo se svim šahovskim drugarima ukoliko ih je naš stav na bilo koji način uznemirio ili uvredio.