Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Arakažu 2018 - dan 0

Arakažu 2018 - dan 0

13.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226)

15. UNIVERZITETSKO PRVENSTVO SVETA U ŠAHU

Arakažu (Brazil), 12-19. septembar 2018.

Put i svečano otvaranje (12. septembar 2018.)

Tri leta i preko 15 sati letenja su bili potrebni da univerzitetska reprezentacija Srbije stigne na odredište, brazilski grad Arakažu gde će se u narednih sedam dana održati 15. Univerzitetsko prvenstvo sveta u šahu. Beograd – Pariz – Rio de Ženeiro – Arakažu!

Za odmor, do početka prvog kola ima dovoljno vremena, skoro 24 sata. Malo je nedostajalo da se prvo kolo igra istog dana kada je ekipa doputovala, tačnije samo par sati nakon sletanja. Brazilski organizatori su nekoliko puta u poslednjih mesec dana menjali satnicu Prvenstva. Iako su avio-karte kupljene po prvom rasporedu dešavanja, to nije omelo organizatore da pokušaju da takmičenje počne dan ranije nego što je predviđeno. Nakon protesta naše ekipe, vraćen je prvobitni raspored, bar za početak takmičenja. Izemene su pretrpeli ostali dani tako da na turniru imamo četiri dana sa duplim kolom, jedan dan sa jednim kolom i slobodan dan. Očigledno je da su domaćini vičniji fudbalu, odbojci... Biće naporno ali kako je svima tako će biti i nama.

Nisu to jedini propusti domaćina. Sve ekipe koje su doputovale pre nas su dva-tri puta preseljavane iz hotela u hotel. Prvobitni hotel nije zadovoljio učesnike. Možda je ta južnoamerička „nezainteresovanost i ležernost“ uticala da odziv ekipa nije onakav kako su organizatori očekivali. Mi smo zahvaljujući našoj Prvoj ligi koja je završena 10. septembra (svi igrali) izbegli promene hotela i sa aerodroma smo odmah smešteni u novi hotel koji će biti domaćin takmičenja. Ne samo to, naša Prva liga je opet bila korisna pa smo se navikli na razne uslove (nećemo širiti priču jer joj nije ovde mesto)... Morali su domaćini da sele kompletnu organizaciju u novi hotel. Sala za igru, svečano otvaranje, prijem, ishrana... Sve je rađeno iz nule. Dobro su uspeli da se reorganizuju i stekao se utisak da se dobro snalaze u neplaniranim situacijama. Nakon nekoliko intervencija majstora po sobama, uspešnih popravki, mi smo se smestili, odmorili, prisustvovali svečanom otvaranju (skromnijem nego na nekim ranijim Prvenstvima) i spremni smo za šahovske borbe koje predstoje. Spremni smo da se borimo za medalje što je oduvek i bio jedan od ciljeva ove ekipe.

Treba pomenuti da je na ovom svečanom otvaranju našu zastavu nosila Adela Velikić.

Prvo kolo se igra 13. septembra 2018. godine u 09:00 sati po lokalnom vremenu (po našem u 14:00).

Zvaničan sajt Prvenstva je: http://wuc.cbdu.org.br/cc/ ali na njemu se ne mogu naći nikakve informacije.

Rezultate, parove, tabelu možete pratiti preko chess-results.com i to: Studenti, Studentkinje.

Prenos postoji samo za dve table, po jedna na svakom turniru, ali i tu postoje problemi. Link za prenos.

Nebojša Baralić