Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Arakažu 2018 - dan 1

Arakažu 2018 - dan 1

14.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226)

15. UNIVERZITETSKO PRVENSTVO SVETA U ŠAHU

Arakažu (Brazil), 12-19. septembar 2018.

Prvi dan takmičenja – prvo i drugo kolo (13. septembar 2018.)

Prvi takmičarski dan na 15. Univerzitetskom prvenstvu sveta u šahu je završen. Naši takmičari su odigrali zadovoljavajuće ali je kod pojedinaca primetno nezadovoljstvo zbog propuštenih prilika. Tijana Blagojević ima 2 poena iz 2 partije, Adela Velikić 1,5, a Marko Nenezić i Vladimir Luković po 1 poen.


Jutarnje partije su dobro odigrane, tri pobede i jedan remi. Rutinski su pobedile Adela i Tijana svoje protivnice iz Francuske i Brazila, Marko je u završnici slomio otpor FIDE majstora iz Indije Sai Agnija (FM, 2364), a Vlada se morao zadovoljiti remijem protiv još jednog neugodnog igrača iz Indije, Mohite Ranvera (2091). Može se reći da je uloga favorita u prvom kolu opravdana.


Koliko je muški turnir neizvestan i ujednačen najbolje govori podatak da su na startu prva dva favorita, kineski velemajstor Lu Šenglei i poljski velemajstor Daniel Sadikovski pretrpeli poraze.


Posle kraćeg odmora moralo se ponovo za tablu. Kako je vreme odmicalo i znaci umora su postojali sve primetniji. Jedino se kod Tijane to nije ispoljilo jer je relativno brzo savladala svoju protivnicu iz Brazila, ženskog internacionalnog majstora Librelato Keti (žIM, 2110) i time ostala u grupi vodećih šahistkinja. Vlada Luković je protiv internacionalnog majstora Oskara Vječoreka (2477) iz Poljske žrtvovao figuru za tri pešaka, pokušao da ostvari prvu pobedu ali usledila je kontražrtva koja je partiju odvela u remi. Poslednje dve partije na turniru su partije koje su igrali Marko Nenezić protiv intermajstora Gabriela Gehvilera (2436) iz Švajcarske i Adela Velikić protiv Barbare Šukale (2136), ženskog FIDE majstora iz Slovenije. Nenezić se dugo branio u slabijoj završnici skakača protiv lovca ali na kraju je morao da potpiše poraz. Ostaje žal što je u jednom trenutku propustio da reklamira tri puta istu sliku. Adela je strpljivo gradila svoju poziciju, uspela da osvoji pešaka ali onda je usledio lak previd i pešak je bio vraćen. Odigrale su ove dve protivnice preko 100 poteza ali remi je bio neminovan.


Sutra je ponovo na programu duplo kolo. Tijana Blagojević na prvom stolu (prenos uživo) igra protiv češke šahistkinje Karoline Olsarove (2303), ženskog velemajstora. NJih dve su jedine sa maksimalnim učinkom. Tijana će imati bele figure. Na četvrtom stolu, Adela će takođe sa belim figurama igrati protiv domaće igračice ženskog FIDE majstora Julije Alboredo (2174).

Nenezić će snagu odmeriti sa FIDE majstorom iz Slovenije Jernej Šukalom (2300), dok će Vlada Luković imati najslabijeg protivnika, domaćeg šahistu Japiasu Rikarda de Vila Nova (1943).

Treće kolo se igra 14. septembra 2018. godine u 09:00 sati po lokalnom vremenu (po našem u 14:00).

Zvaničan sajt Prvenstva je: http://wuc.cbdu.org.br/cc/ ali na njemu se ne mogu naći nikakve informacije.

Rezultate, parove, tabelu možete pratiti preko chess-results.com i to: Studenti, Studentkinje.

Prenos postoji samo za dve table, po jedna na svakom turniru, ali i tu postoje problemi. Link za prenos.

Nebojša Baralić