Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Arakažu 2018 - dan 2

Arakažu 2018 - dan 2

15.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226)

11.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 najava
13.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 - dan 0
14.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 - dan 1

15. UNIVERZITETSKO PRVENSTVO SVETA U ŠAHU

Arakažu (Brazil), 12-19. septembar 2018.

Drugi dan takmičenja – treće i četvrto kolo (14. septembar 2018.)

Drugi takmičarski dan na 15. Univerzitetskom prvenstvu sveta u šahu je opet imao dupli program. Odigrane su partije trećeg i četvrtog kola. Za dva dana četiri kola! Najbitnije da su svi naši takmičari u gornjem delu tabele i sa šansama za medalju. Ekipno, takođe dobro stojimo iako je možda još rano govoriti jer nije odigrana ni polovina turnira. Posle četiri kola Marko Nenezić ima 3 poena, a svi ostali naši predstavnici po 2,5.

Danas je muška ekipa bila uspešnija, ukupno je osvojila 3,5 poena od 4 moguća, dok su devojke imale polovičan učinak. U prepodnevnim partijama „dvocevka“ je uspešno opalila – dve pobede. Vladimir Luković je imao najslabijeg protivnika, domaćeg igrača Japiasu Rikarda de Vilu i najbrže je završio partiju od svih naših. Bila je to rutinska igra i sigurna pobeda. Kod Marka Nenezića nije sve tako glatko išlo iako je posle otvaranja izgledalo da će se i ta partija brzo završiti. Međutim, Marko bez potrebe pruža šansu slovenačkom FIDE majstoru Jerneju Šukali (2300) koju ovaj koristi i partija dobija na neizvesnosti. Ni vreme nije išlo na ruku našem šahisti. Kao što je on pružio šansu svom protivniku, tako mu je istom merom i uzvraćeno. Šukala je i pored mnogo više vremena za razmišljanje svoje poteze vukao jako brzo i u toj brzini prevideo da posle razmena teških figura ulazi u izgubljenu završnicu. Iako je izgledalo da će se u ovoj partiji igrati mnogo poteza, desilo se da je rešena u samo par.

Kod studentkinja, jedine dve igračice sa maksimalnim učinkom posle dva kola zaigrale su na prvom stolu. Naša Tijana Blagojević je imala bele figure protiv ženskog velemajstora iz Češke Karoline Olsarove. Veoma borbena partija u kojoj je Tijana pokazala da može ravnopravno da igra sa svim igračicama na ovom turniru. Izgledalo je kao da Olsarova ima blagu inicijativu ali posle razmene figura Tijana je u topovskoj završnici imala pešaka više. Na žalost, to nije bilo dovoljno da se zabeleži nova pobeda i potpisan je remi. Kod druge naše predstavnice Adele Velikić sinoćni previd i gubitak pola poena je ostavio dublji trag nego što se mislilo. Adela je i u ovoj partiji dobro igrala otvaranje i središnjicu, pripremila napad, žrtvovala kvalitet za inicijativu i stajala je bolje. Odjednom, kao i juče odigrala je neprecizan i pasivan potez konjem na f3, oslabila svoj napad i inicijativa je prešla na stranu brazilske šahistkinje FIDE majstora Julije Alboredo (2174) koja je to iskoristila i osvojila ceo poen.

Usledio je kraći odmor i četvrta partija za dva dana. Tijana Blagojević je opet igrala na prvom stolu, ovoga puta kao crna protiv još jednog ženskog velemajstora Kori T. Dejsi (2391) iz Perua. Kako je sama posle partije rekla, već u trećem potezu je odigrala jednu nepreciznost i odmah zapala u pasivniju poziciju. Pokušala je da otvaranjem igre uspostavi ravnotežu ali iskusna šahistkinja iz Perua to nije dopustila. Sigurno je vukla svaki svoj potez i približavala se svojoj trećoj pobedi na turniru. Šah topom na g7 značio je velike materijalne gubitke za našu šahistkinju koja je nakon tog poteza potpisala predaju. Možda je najveći dobitak za nas u ovom popodnevnom kolu bio povratak Adele Velikić koja je delovala potpuno sigurno i samouvereno. Previdi iz prethodna dva kola su prošlost. Kao crna, Adela je nadigrala ženskog FIDE majstora iz Švajcarske, Lauru Stoeri (2118).


Muški dvojac je u četvrtom kolu igrao na drugom i trećem stolu. Vladimir Luković je remizirao sa četvrtim nosiocem turnira, intermajstorom Grzegorzom Nasutom (2491) iz Poljske, dok je Marko Nenezić bio uspešniji od francuskog intermajstora Pijer Barbota (2433). Sa dve uzastopne pobede Marko se vratio u sam vrh tabele i u narednom petom kolu će igrati na prvom stolu.


Sutra je po programu slobodan dan koji će se iskoristiti za obilazak grada, možda uživanje na brazilskim plažama i pripreme za još jedno duplo kolo. Kreće rasplet za medalje.


Marko Nenezić je beli protiv intermajstora Tadeš Kriebela (2488), dok će najteži zadatak imati Vladimir Luković koji će crnim figurama igrati protiv prvog nosioca turnira, kineskog velemajstora Lu Šanglejia (2635). Ni naše šahistkinje neće imati lak zadatak. Obe su bele u petom kolu, Adela protiv ženskog velemajstora Karoline Olsarove (2303), a Tijana protiv ženskog FIDE majstora Anaele Afraoi (2028).


Peto kolo se igra 16. septembra 2018. godine u 09:00 sati po lokalnom vremenu (po našem u 14:00).

Na tabeli, posle četvrtog kola, Adela i Tijana dele od 6 do 11 mesta sa 2,5 poena, Marko Nenezić je na deobi 2 do 5 mesta sa 3 poena, a Vlada Luković sa pola poena manje je u grupi igrača od 6 do 10 mesta.

Zvaničan sajt Prvenstva je: http://wuc.cbdu.org.br/cc/ ali na njemu se ne mogu naći nikakve informacije.

Rezultate, parove, tabelu možete pratiti preko chess-results.com i to: Studenti, Studentkinje.

Prenos postoji samo za dve table, po jedna na svakom turniru, ali i tu postoje problemi. Link za prenos.

Nebojša Baralić