Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Arakažu 2018 - dan 3

Arakažu 2018 - dan 3

16.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226)

11.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 najava
13.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 - dan 0
14.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 - dan 1
15.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 - dan 2

15. UNIVERZITETSKO PRVENSTVO SVETA U ŠAHU

Arakažu (Brazil), 12-19. septembar 2018.

Treći dan takmičenja – peto i šesto kolo (15. septembar 2018.)

HVALA GOSPOĐI LIDIJI!

Velika, tačnije neizmerna zahvalnost gospođi Lidiji od svih članova univerzitetske reprezentacije Srbije koji se trenutno nalaze u Brazilu na 15. Univerzitetskom prvenstvu sveta u šahu!!!


Za našu delegaciju je slobodan dan počeo još sinoć, ali samo za nas! Minuti su delili naše igrače od četiri kontumacije ali srećom negde tamo preko Atlantika postoji Dobra Vila koja bdi nad ovom ekipom. Svi su stigli na partiju i rezultat od jedne pobede, dva remija i jednog poraza je odličan imajući u vidu okolnosti koje su se izdešavale.


Više nas ništa ne može iznenaditi na ovom Prvenstvu. O nekim stvarima je bilo reči i ranije. Da li je moguće da se u veoma kratkom roku dešavaju stvari kao: dva-tri puta promene hotela domaćina Prvenstva sveta, bar četiri puta promena rasporeda igranja, dva puta promena linkova na chess-results, prva tri dana dupla kola (ukupno šest), da ukoliko ne postavite figuru precizno na šahovsko polje neko može da pomisli da je na susednom (na bar polovini tabli), sporazumevanje je priča za sebe...


Koliko smeh i pozitivno gledanje na stvari, pa i one najteže, može pozitivno da utiče na ono što radite najbolje je pokazalo današnje pre podne. Nije bilo plakanja i kuknjave, možda određena doza začuđenosti ali sve je to bilo praćeno smehom i šalom. Ekipa je pokazala da se u nepredviđenim situacijama snalazi izvrsno, Ekipa je sigurno jača nego što je bila juče i sigurno rešenija da napravi dobar rezultat.


Da li je sutra slobodan dan videćemo ujutru u 09:00 sati! Da li je propust organizatora ili jednostavno „zaostala slika“ jedne od ranijih verzija rasporeda kola kod NB to je sada manje bitno. Ostaće ovaj događaj upamćen kao jedna anegdota po kojoj će svi učesnici pamtiti ovo Prvenstvo.

Hvala gospođo Lidija!!!


Šta se dešavalo za tablama? Krenućemo od partije koja je poslednja završena u petom kolu, ne dobro po nas. Vlada Luković je kao crni igrao protiv prvog favorita Prvenstva, kineskog velemajstora Lu Šanglejia (2635). Nije se osetilo u Vladinoj igri nedostatak pripreme za partiju. Hrabro je kao crni održavao ravnotežu i posle razemene figura ušao u čistu remi poziciju. Oba igrača su imala po topa, lovca i tri pešaka. Kada smo svi očekivali da se potpiše remi, kineski velemajstor je nastavio da igra. Možda je ta činjenica uticala da prvi sledeći potez Lukovića bude malo neprecizan. Polako se uvlačila nervoza ali pozicija je i dalje bila remi. Odjednom crni pešak se pomera na c5, bespotrebno davanje jednog pešaka što je označilo početak gubitka partije. Velika je žalost za tih pola poena ali gore pomenuti osmeh uz kombinaciju opuštanja uz mini bazen hotela leči sve. Verujemo da će tako biti i u ovom slučaju.


Marko Nenezić je lako remizirao na prvom stolu sa češkim intermajstorom Tadešom Kriebelom (2488). Protivnik ni u jednom trenutku nije pružio minimalnu šansu za napad. Remi koji Marka zadržava u gornjem telu tabele.

Kod devojaka je zabeležena jedna velika pobeda i jedan remi. Adela Velikić je pobedila ženskog velemajstora Karolinu Olšarovu (2303) iz Češke. Stanje na tabli, tačnije na šahovskom satu nije govorilo u prilog postignutog rezultata. Adela je već od 15 poteza zapala u težak cajtnot i praktično je preostale poteze igrala na sekundama. Verovatno je ta činjenica uticala na Olšarovu da se malo opusti i da zaigra na Adelino vreme. To se primećivalo na licima dve protivnice. Adela vezana za stolicu, maksilano koncentrisana za partiju, a Olšarova nekako previše samouverena, često ustaje i šeta po sali. U sekundi se situacija menja. Olšarova previđa figuru! Odigrano je još samo par poteza i partija je završena pobedom naše igračice.

Ubrzo posle Adele, svoju partiju je završila i Tijana protiv francuskinje Anaele Afraoi (2028), ženskog FIDE majstora. Iako bela, Tijana nije uspela da postigne inicijativu da igra na pobedu, protivnica je osujetila sve pokušaje, stvorila i slobodnog pešaka ali sve je to bilo dovoljno za remi.

U toku su partije 6. kola. Šesta partija za tri dana!

1,5 poen od 4 je bilans šestog kola. Remizirali su Nenezić, Luković i Velikić dok je poražena Blagojević.

Najočigledniji primer da je sve igrače stigao umor od ubitačnog tempa igranja, po dve partije dnevno, najbolje se vidi u partiji Julije Alboredo i Tijane Blagojević. Brazilka igra odlično na Prvenstvu, remizirala je sa dva ženska velemajstora i jednim intermajstorom, pobedila je i našu Adelu u trećem kolu. Danas je ostvarila dominantnu poziciju i kada se očekivala realizacija, usledio je previd čistog skakača. I pored toga njena pozicija je bila izglednija jer je Tijana igrala bez lovca na a6. Jako komplikovana pozicija, nedostatak vremena sa obe strane, verovatno je bilo propusta od obe igračice i u tim trenucima. Sve u svemu, još jedna pobeda najprijatnijeg iznenađenja turnira, Julije Alboredo.

Sva tri remija naših igrača su bili slični. Ni oni ni njihovi protivnici nisu hteli previše da rizikuju. Kada se očekivalo da dođe do nekih ozbiljnijih pokušaja sklopljeni su remiji. Imajući u vidu sve što se dešavalo prethodna tri dana, sigurno je da su to najbolje odluke.

Sutra je po programu slobodan dan. Preostala su još tri kola u kojima će doći do raspodele medalja. Iskreno se nadamo da ćemo tu imati zapaženu ulogu.

U sedmom kolu Marko Nenezić je beli protiv intermajstora Vang Čena (2470) iz Kine, Vladimir Luković je crni protiv indijskog intermajstora Sidant Mohapatre (2341), dok će naše šahistkinje, bar na papiru, imati lakši zadatak. Adela Velikić je crna protiv Leks Marie (2108) iz Poljske, a Tijana Blagojević je bela protiv Antonele Benedeti (1934) iz Argentine.

Sedmo kolo se igra 17. septembra 2018. godine u 09:00 sati po lokalnom vremenu (po našem u 14:00).

Na tabeli, posle šestog kola, Nenezić i Velikić sa 4 poena nalaze se na deobi 3-5, odnosno 4-6. mesta, Luković i Blagojević sa 3 poena na deobi 12-16, odnosno 10-15. mesta.

Zvaničan sajt Prvenstva je: http://wuc.cbdu.org.br/cc/ ali na njemu se ne mogu naći nikakve informacije.

Rezultate, parove, tabelu možete pratiti preko chess-results.com i to: Studenti, Studentkinje.

Prenos postoji samo za dve table, po jedna na svakom turniru, ali i tu postoje problemi. Link za prenos.

Nebojša Baralić