Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Arakažu 2018 - dan 4

Arakažu 2018 - dan 4

18.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226)

11.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 najava
13.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 - dan 0
14.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 - dan 1
15.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 - dan 2
16.09.2018 /   Baralić, Nebojša (2226) : Arakažu 2018 - dan 3

15. UNIVERZITETSKO PRVENSTVO SVETA U ŠAHU

Arakažu (Brazil), 12-19. septembar 2018.

Četvrti dan takmičenja – sedmo i osmo kolo (17. septembar 2018.)

Nakon četvrtog takmičarskog dana na 15. Univerzitetskom prvnestvu sveta u šahu Srbija se nalazi na trećem mestu sa 14,5 poena, iza Kine sa 16,5 i Poljske sa 15,5. Sutra pre podne (9:00 sati po lokalnom vremenu) igraće se poslednje deveto kolo. Za očekivati je da ekipa zadrži treću poziciju i tako osvoji priželjkivanu medalju ali to treba i potvrditi za tablom. U pojedinačnoj konkurenciji takođe postoji šansa da se Marko Nenezić i Adela Velikić domognu neke od medalja. U slučaju pobeda i povoljnih ishoda u nekim partijama moćiće da se govori o tome koga će sjaja biti.


Danas je bio četvrti dan na kome se igralo duplo kolo (juče je bio dan odmora) i primetan je umor kod svih igrača. Naši će večeras odraditi redovnu pripremu za partiju i odmah nakon toga na spavanje jer to je u ovom trenutku najbitniji faktor odmora. Naredne partije počinju već za nekoliko sati.


Kao svih ovih dana, opet se pokazalo da su rezultati u prepodnevnim partijama bolji od popodnevnih. Dve pobede studentkinja i dva remija studenata rezultat je sedmog kola. Kao što se i očekivalo Tijana je brzo i relativno lako savladala Antonelu Benedeti (1934) iz Argentine. Posle Benedetinog previda pešaka na h6 usledila je i brza realizacija Tijane Blagojević i veoma značajan poen za Srbiju u ekipnoj konkurenciji. U partiji Maria Leks (2108) i Adela Velikić sreća je bila na našoj strani. Prvo je Adela previdela figuru, dala je za dva pešaka. Nakon toga je pokušala da otvori igru i da traži svoju šansu u komplikacijama. To je uticalo da obe igračice uđu u cajtnot. Videlo se da poljakinja ne kontroliše baš najbolje te poslednje sekunde. Ono što se potajno i priželjkivalo sa strane se i ostvarilo. Pala je zastavica! Još jedan poen za Srbiju!


Kod momaka dva borbena remija. Kao da se ponavljaju partije od ranije. Marko Nenezić protiv intermajstora Vang Čena (2470) iz Kine nakon ponavljanja poteza potpisuje remi sa tablom punom figura u trenutku kada ni jedan od igrača nije želeo da pokuša nešto više. Vladimir Luković je žrtvovao pešaka i pokušao da napadne intermajstora iz Indije, Sidhant Mohapatru (2341) ali su i oni nakon ponavljanja poteza potpisali primirje. Šta bi se desilo da je Vlada umesto topa na g4 odigrao na g3. Za to je bilo više puta prilike? Nadajmo se da će studenti proraditi u popodnevnim partijama.


Osmo kolo je bilo siromašnije za ceo poen od prepodnevnog. Remizirali su Nenezić i Blagojević, Velikić je izgubila ali je proradio Luković. Marko Nenezić je protiv Tamaša Petenjija (2444) iz Slovačke imao pešaka više ali je bespotrebno ušao u seriju izmena. Uspeo je da zadrži pešaka više ali nastala je topovska završnica iz koje se nije moglo više od remija. Sa pobedom našao bi se na deobi prvog mesta i sutra bi se borio za najsjajnije odličje. Ovako, da bi došao do medalje sutra mora da pobedi. Vladimir Luković je igrao protiv Diksit Nikhila (2262) iz Indije. Očekivali smo ceo poen kao što se i desilo ali u partiji nije bilo tako jednostavno. Indijac je odlično igrao, žrtvovao lovca, posle raspleta ostao sa tri pešaka protiv figure. Na tabli su bile još po dama, top i još jedna figura. Dugo je trajalo nadmudrivanje. Beli kralj je bio otvoren, u zaštiti su bili skakač, dama i lovac. Crni kralj sklonjen iza tri pešaka, a dama i lovac ugrožavaju belog kralja. Izgledalo je da će ova partija potrajati. Iznenada, bez ikakve potrebe, crni odigrava potez kraljem na f8 i time previđa mat u tri poteza. Ovim poenom se Vlada Luković izjednačio sa Tijanom Blagojević i sutra će se za ekipni plasman računati bolji rezultat od njih dvoje.


Tijana nije uspela da pobedi kineskinju Liao Rui iako je u nekom trenutku imala lepu pozicionu prednost. Promena dame je uvela partiju u mirne vode i ubrzo nakon toga je završena remijem. Na prvoj tabli je Adela Velikić kao bela igrala protiv ženskog velemajstora iz Perua, Kori Dejzi (2391). U središnjici, pri jednakoj poziciji, previđa kvalitet koji je i odlučio partiju. Peruanka je pokazala zašto se nalazi na čelu tabele i vrlo je moguće da će sutra postati univerzitetska svetska šampionka.


U poslednjem kolu pašće odluka o osvajačima medalja. Naši imaju šansu u sve tri konkurencije. Za sada smo ekipno treći, a pojedinačno Nenezić i Velikić dele od 4. do 6. mesta.

Naše takmičare sutra čeka nimalo lak zadatak. Marko Nenezić je crni protiv intermajstora Kventin Lizaoa (2413) iz Francuske, Vladimir Luković je takođe crni protiv kineskog intermajstora Vang Jiuea (2433). Adela Velikić će šansu za medalju potražiti protiv Liao Rui (1832) iz Kine koja je u osmom kolu remizirala sa Tijanom Blagojević. Najteži zadatak sutra ima Tijana Blagojević koja će šahovsku snagu odmeriti sa vodećom na turniru, ženskim velemajstorom Ni Šikun (2427).

Dve zanimljivosti su primetne u poslednjem kolu. Svi naši takmičari će imati crne figure što donekle i otežava zadatak za sutra i naše šahistkinje će igrati „mini meč“ protiv Kine.

Deveto, poslednje kolo se igra 18. septembra 2018. godine u 09:00 sati po lokalnom vremenu (po našem u 14:00).

Na tabeli, posle osmog kola, Nenezić i Velikić sa 5 poena nalaze se na deobi 5-7, odnosno 4-6. mesta, Luković i Blagojević sa 4,5 poena na deobi 8-12, odnosno 7-10. mesta.

Zvaničan sajt Prvenstva je: http://wuc.cbdu.org.br/cc/ ali na njemu se ne mogu naći nikakve informacije.

Rezultate, parove, tabelu možete pratiti preko chess-results.com i to: Studenti, Studentkinje.

Prenos postoji samo za dve table, po jedna na svakom turniru, ali i tu postoje problemi. Link za prenos.

Nebojša Baralić