Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Omalovažavanje Kvalitetne lige Beograda

Omalovažavanje Kvalitetne lige Beograda

02.10.2018 /   Poleksić, Petar (2029)

Omalovažavanje Kvalitetne lige Beograda

Organizacije šahovskih takmičenja u poslednje vreme prate problemi, naročito u Beogradu.

Naime, Kvalitetna liga Beograda (koja je u toku) predstavlja primer takmičenja u kojem ne postoje adekvatni uslovi za igru. Prvo i drugo kolo ovog takmičenja (igrano u prostorijama Stari Dif i ŠK Rad) obeleženo je nešahovskom atmosferom. Za vreme mečeva u navedenim prostorijama šahisti su bili ometani bučnom muzikom koja je dolazila iz susedne prostorije. Atmosfera u kojoj se igrao turnir je ličila na kafansku. Sposobnost koncentracije na partiju je bila značajno umanjena. Organizatori se pravdaju da ne mogu da utiču na ovaj problem uz izgovorenu frazu ,,uslovi su isti za sve”. Razgovor u publici je bio manji problem za igrače nego glasna muzika tokom seanse.

Ovakvi problemi su se dešavali i ranije. Primer je Letnji open koji je u avgustu održan na Adi ciganliji, gde je glasna muzika ometala igru u određenim kolima. Ovi primeri predstavljaju nesposobnost organizatora da obezbede uslove za igru kakve šah zahteva.

U nekim sportskim granama postoje delegati koji pre utakmice odlučuju da li postoje uslovi za odvijanje sportskog događaja. Šahisti u Beogradu su prepušteni organizatorima, koji se u prvom redu rukovode svojim interesima, potcenjujući nadmetanja šahovskih amatera.

Navedene situacije u tekstu predstavljaju loš primer za buduće generacije mladih šahista.

Petar Poleksić, master profesor fizičkog vaspitanja i sporta