Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Konačan vodič za jedi jedi

Konačan vodič za jedi jedi

11.12.2018 / FM Andrejić, Vladica (2236)

Pre nekoliko dana iz štampe je izašla moja knjiga "The Ultimate Guide to Antichess" koja se bavi svim aspektima igre poznate u našim krajevima kao "jedi-jedi". Veoma sam ponosan na sam sadržaj knjige, kao i na njen tehnički izgled. Knjiga je pisana na engleskom jeziku, a može se nabaviti u sedištu Šahovskog Informatora (Francuska 31) po ceni od 2500 dinara (što je značajno manje od regularne cene za inostrano tržište). Detalje same knjige (predgovor, sadržaj, indeks varijanti, kao i uvodnu glavu) možete videti u PDF formatu na likovima niže. Takođe možete pročitati najavu koju je napisao gospodin DŽon Bizli.

Što se same igre tiče, danas najbolji igrači igraju na Lichess serveru, gde se igra zove Antichess. Tamo je pre dva meseca otpočeo kvalifikacioni turnir u sklopu Lichess svetskog prvenstva koje se igra na tempu od 2 minuta plus 5 sekundi po potezu. Nakon zanimljivih i neizvesnih borbi u mečevima od 10 partija, preostalo je osam igrača koji su otpočeli Turnir kandidata. Nakon što se odigraju svi mečevi prva dvojica sa Turnira kandidata igraće meč od 30 partija za prvaka sveta. Arimakatu je potrebno još 10 poena iz predstojeća dva meča (20 partija) da bi se plasirao za taj meč, tako da navijajte za njega! Živeli!Predgovor koji je napisao John Beasley:

Jedi-jedi (Antichess, Losing Chess, Giveaway Chess), u kojem je uzimanje obavezno i gde pokušavate da se otarasite svih svojih figura, bila je omiljena relaksacija od kad je prvi put zabeležena 1876. godine. Većina nas to igra isključivo iz zabave, svrhe na koju je lepo prilagođena, ali je takođe inspirisala teorijska istraživanja kako ljudi tako i kompjutera, a posebno u fazi završnica koje donose pozicije izuzetne elegancije i lepote.

Ponekad se igra pojavljivala s vremena na vreme u člancima vodećih šahovskih časopisa, ali knjige u punoj formi su retke. Prvo se pojavila knjiga "Giveaway chess: a complete analysis" koju je napisao Michael Muff, nezabeleženog datuma, ali interni dokazi ukazuju da je napisana oko 1993/94. Ne znam da li je formalno objavljena, ali kopije su svakako štampane za privatnu upotrebu. Nažalost, on je verovao da 1. e3 b5 vodi ka pobedi Crnog, i pogrešno je mislio da je to dokazao. Zatim je Fabrice Liardet objavio odlično sveobuhvatno štivo na francuskom na svom vebsajtu www.pion.ch. Kao i ranije, mislim da se ne radi o formalno štampanom izdanju, ali od vremena pisanja još uvek je tamo i nadam se da će se nekako naći način da se očuva. Takođe postoji i slatka knjižica Schlagabtausch im Räuberschach koju je napisao Ralf Binnewirtz, objavljena 2000. i koja sadrži većinu studija završnica i problema nastalih do tog vremena.

Međutim, na engleskom nije bilo sveobuhvatnog štiva, a Vladica Andrejić, iako Srbin, bio je u problemu da napiše jedno takvo. Vladica je jak igrač koji je došao do izražaja poslednjih godina, i on je odlično opremljen za taj posao. NJegova knjiga pokriva sve aspekte igre: istorijat, taktiku i strategiju središnjica, završnice (pozicije koje se redovno javljaju u poslednjim fazama igre, kao i pozicije koje istražuju eleganciju i suptilnost igre), a pre svega analizu otvaranja. Želim vam svako dobro.