Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Vanredna sednica skupštine ŠSB

Vanredna sednica skupštine ŠSB

13.02.2019 /   Ugrčić, Zoran (1938)

Ako uđemo na zvanični sajt ŠS Beograda saznaćemo da je predsednik Skupštine ŠSB zakazao vanrednu sednicu za 17. februar. To je učinio na osnovu predloga za izglasavanje nepoverenja predsedniku Saveza (član 41. stav 5. Statuta ŠSB), koji je 22. januara podnet od strane 25 klubova članova Saveza. U međuvremenu, predsednik Saveza je predsedniku Skupštine podneo pismenu ostavku preko Kancelarije Saveza (član 41. stav 2. Statuta). Ova ostavka je podneta 05. februara i od tog datuma proizvodi pravno dejstvo (član 41. stav 3. Statuta). Ex predsednik se povukao sa funkcije bez ikakvog obrazloženja što je krajnje nekorektno, a sama njegova ostavka je dodatno iskomplikovala situaciju u Savezu. Mada, ima i onih koji će reći: o pokojniku sve najbolje!

No, da sada vidimo kako Statut propisuje proceduru izbora novog predsednika Saveza:

  • Ako je mandat člana Upravnog odbora prestao usled podnošenja ostavke ili smrti, novi član Upravnog odbora se bira na prvoj narednoj sednici Skupštine (član 44. stav 3. Statuta);
  • Upravni odbor ima 15. članova. Petnaesti član Upravnog odbora je predsednik Saveza, koji je ujedno i predsednik Upravnog odbora (član 43. stavovi 2. i 4. Statuta);
  • Predlog kandidata za predsednika Saveza, sa njegovom biografijom i programom rada, podnosi se predsedniku Skupštine preko Kancelarije Saveza 15 dana pre održavanja sednice Skupštine na kojoj se bira predsednik Saveza (član 40. stav 3. Statuta).

Dakle, i laiku je jasno da se vanredna sednica Skupštine, saglasno navedenim odredbama Statuta, ne može održati 17. februara i to iz formalnih, odnosno proceduralnih razloga. Jer, budući da se novi predsednik Saveza, kao i novi Upravni odbor (član 40. stav 5. Statuta) biraju na prvoj narednoj sednici Skupštine posle ostavke predsednika Saveza, a da se predlog kandidata za novog predsednika Saveza podnosi najkasnije 15 dana pre održavanja sednice Skupštine -sednica će morati da se zakaže za neki drugi, kasniji termin.

Ali eto, predsednik Skupštine se ne oglašava - ne otkazuje vanrednu sednicu. Ili će to, možda, da uradi 17. februara na samoj sednici. Da li sve ovo radi namerno ili iz neznanja - neka to objasni skupštinskim delegatima (ako to njih uopšte bude interesovalo).

A koliko se predsednik Skupštine komotno ponaša prema pojedinim odredbama Statuta vidi se i na primeru kada je zakazao redovnu sednicu Skupštine za 27. januar. Tada je u dnevni red sednice, saglasno pomenutom članu 44. stav 3. Statuta, morao da uvrsti i izbor novog člana Upravnog odbora budući da je Sanja Petronić, podpredsednik Upravnog odbora, još pre par meseci dala ostavku na svoju funkciju. Pa da vidimo ko je odgovoran zbog čega klubovi nisu odmah obavešteni o ovoj ostavci (i o njenim razlozima) - kako bi, ukoliko to žele, dali svoj predlog za izbor novog člana Upravnog odbora.

I na posletku, Izvršni direktor ŠSB preko sajta Saveza, sa naznakom važno obaveštenje (07. februar), saopštila je da je pored predsednika Saveza, još 8 članova Upravnog odbora dalo svoje ostavke. Ponovo štura informacija, bez navođenja njihovih imena i obrazloženja ostavki. Statut, inače, u članu 44. stav 8. predviđa i ovu mogućnost: "Ako je broj članova Upravnog odbora iz bilo kog razloga pao ispod 10, predsednik Skupštine je dužan da sazove Skupštinu radi izbora novog Upravnog odbora".

Gospodine predsedniče Skupštine ŠSB, Vi ste na potezu. Ako pročitate sve ovo (naime, u Kancelariji Saveza nam je svojevremeno rečeno da je "VEČITI ŠAH" nebitan sajt!?), nemojte, slučajno, da se ljutite. Vi znate da ŠK Čukarički ima samo dobre namere.

P.S: Da šaljemo ovakav dopis Kancelariji Saveza, to nam ne pada na pamet. Već nekoliko puta smo iskusili da od toga nema ništa. Errando discimus!

ZA ŠK ČUKARIČKI
predsednik Zoran Ugrčić