Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Kadija Cogoljević

Kadija Cogoljević

26.03.2019 / FM Andrejić, Vladica (2236)

Nedavno je šahovska javnost obaveštena o ishodu diciplinskog postupka o čemu ste mogli da čitate u tekstu Ivana Marinkovića. Ovde ću ukratko izložiti svoje mišljenje o toj priči.

Kada želite da časno i pošteno radite neki posao na odgovornoj funkciji, logično je da želite da sprečite nečasne i nelegalne radnje, te samim tim želite da imate disciplinski mehanizam. Međutim taj mehanizam mora da bude ravnopravan prema svima. Ako ste rešili da sudite "drugima", onda prvo osudite "svoje". Prezirem politiku dvostrukih aršina koju očigledno sprovodi aktuelni predsednik ŠS Srbije, gospodin Dušan Cogoljević. Dok se pretvara da ne vidi silna kršenja statuta i pravilnika, kao i zakona republike Srbije, onih koji su ga doveli do fotelje, on tuži i sudi političkim neistomišljenicima na prilično bezobrazan način. Dok neke kreature dobijaju počasne plakete za kršenje normi, drugi se trajno odstranjuju iz šahovske politike.

Da li je misteriozni Disciplinski sud ŠS Srbije doneo adekvatnu odluku? Naravno da nije jer nijedna časna osoba sa integritetom ne bi potpisala onakve besmislice. Kako mogu da osuđujem članove Diciplinskog suda kad ih uopšte ne poznajem? Upravo je to i problem, jer dotične ne poznaje niko iz šahovskog sveta! Koliko vidim, njihova jedina kvalifikacija je poznanstvo sa gospodinom Cogoljevićem, koji ih je tu i doveo. Kako je moguće da tako formirana komisija nezavisno i pošteno odradi posao? Nikako! Cogoljević te tuži, Cogoljević ti sudi!

Gospodin Dušan Cogoljević je svojim angažmanom u ŠS Srbije pokazao da je jedna velika sramota za šahovski život Srbije. Svojim bahatim ponašanjem osramotio je i uništio reprezentaciju prošle godine jer je pet najboljih igrača koje Srbija ima odbilo da igra u takvim okolnostima, a sva je prilika da ćemo ove godine imati reprizu. Čoveku kome nije bitno da li će reprezentacija završiti na šestom ili devedeset šestom mestu ne treba da bude na toj funkciji.

Sa druge strane, gospodin Cogoljević je 30.09.2018 kažnjen od strane Etičke komisije FIDE suspenzijom na period od šest meseci! Zašto na sajtu ŠS Srbije nismo mogli da vidimo ovu informaciju, a mogli smo da čitamo otvorena pisma raznih kmečavaca? Kako ga nije sramota da posle kazne etičke komisije potpisuje bilo koji dokument u ŠS Srbije? Kako to da nije sam sebe prijavio svom Disciplinskom sudu da oni, tako kompetentni, odluče šta treba? Ovo dovoljno govori o moralu i kredibilitetu aktuelnog predsednika ŠSS.

Predlažem gospodinu Cogoljeviću da najpre podnese Disciplinsku tužbu "svom" Disciplinskom sudu protiv Miodraga Rakića, Obrena Ćetkovića, Miodraga Vukotića i još nekih osoba po želji. Zatim predlažem, da podnese još jednu tužbu, ovoga puta protiv sebe, da bi "njegov" Disciplinski sud istražio zbog kojih je marifetluka morala da reaguje Etička komisija FIDE! Kao treću i poslednju stavku, predlažem da se gospodin Cogoljević otvorenim pismom obrati šahovskom narodu Srbije, u kojem će se izviniti za svoje ponašanje od dolaska na čelo saveza i podneti ostavku na mesto predsednika.