Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Izborna skupština ŠSB

Izborna skupština ŠSB

03.04.2019 /   Ugrčić, Zoran (1938)

Mnogi su pomislili da će se višemesečna, duboka kriza u Šahovskom savezu Beograda, koja je kulminirala ostavkom eks predsednika Dragana Vučičevića, razrešiti izborom novog rukovodstva na vanrednoj izbornoj sednici, koja je održana 31. marta. Međutim kola su već na samom startu izborne procedure krenula nizbrdo. Predsednik Skupštine, Radiša Nikolić, koji je saglasno Statutu ŠSB ključna osoba izborne procedure, uopšte nije učestvovao u svemu tome ?!?!?!. Naime, Statut u članu 40. stav 3. propisuje da "Predlog kandidata za predsednika Saveza, sa njegovom biografijom i programom rada, podnosi se predsedniu Skupštine, preko Kancelarije Saveza". To će reći da Kancelarija Saveza (koja uzgred rečeno već duže vreme ne funkcioniše pošto izvršni i tehnički direktor koriste bolovanja i godišnji odmor) u ovom slučaju ima samo ulogu transmisije između predsedničkih kandidata i predsednika Skupštine. Dakle Kancelarija je dužna da dobijene predsedničke kandidature odmah prosledi predsedniku Skupštine, koji je jedini ovlašćen da ocenjuje njihovu validnost. Ali, ovom prilikom desilo se nešto sasvim suprotno od propisanog. Gospodin Mirko Dimitrijević, koga je vanredna Skupština ŠSB, na sednici od 17. februara, izabrala za zastupnika ŠSB (inače ova sednica je po mom mišljenju bila nelegitimna o čemu sam govorio na obe poslednje sednice, ali nećemo sada o tome) obavestio je klubove preko njihovih Gmail adresa da su u propisanom roku pristigle dve kandidature za predsednika Saveza. Prva gospodina Miloša Stokića, podržana od strane 20 klubova, a druga gospodina Jovana Vujasinovića, podržana od 10 klubova. Sve bi ovo bilo lepo da zastupnik nije prekoračio svoja ovlašćenja, jer je kao što smo videli ovaj posao isključivo u nadležnosti predsednika skupštine. Šta više, zastupnik je dao i ocenu da kandidatura gospodina Vujasinovića nije ispravna budući da njegovu podršku od strane dva kluba nisu potpisali zastupnici tih klubova, tako da kandidatura nema dovoljan broj (10) ispravnih predloga klubova.(član 40. stav 2. Statuta). Dakle sasvim dovoljno da se konstatuje da je došlo do povrede izborne procedure od strane zastupnika.

I da ne dužimo, Skupština ŠSB je na izbornoj sednici prihvatila objašnjenje zastupnika da se predsednik Skupštine nije oglašavao na njegove pozive da preuzme izbornu dokumentaciju, pa mu je sav izborni materijal kasnije dostavio putem mejla. U međuvremenu, 26. marta, predsednik skupštine je dao pismenu ostavku na svoju funkciju, bez ikakvog obrazloženja, čime je dao povod za različite komentare. Skupština je donela i odluku da se kandidatura gospodina Vujasinovića ne prihvati iz napred navedenog razloga, mada je on, po njegovom tumačenju, naknadno ispravio tu grešku. Imenovani predsednički kandidat i gospodin Babović, delegat "Zemunskog ŠK", izjavili su da će nadležnom sudu dostaviti žalbu u vezi kršenja izbornoe procedure.

Na sednici je prethodno, velikom većinom, izabran i novi predsednik Skupštine ŠSB, gospodin Darko Božić (ŠK "Radnički" Rudovci). Polazeći od činjenice da je u izbornom postupku bilo očiglednih propusta koji dovode u pitanje regularnost izbora novog predsednika Saveza, predložio sam da skupština poništi celokupni izborni postupak i da predsednik Skupštine raspiše nove izbore, što delegati nisu prihvatili.

U nastavku sednice prešlo se na izbor novog predsednika Saveza i Upravnog odbora. Gospodin Miloš Stokić, jedini kandidat za predsednika, dobio je dovoljan broj glasova - 42 od prisutnih 59 delegata. Izabrano je i 5 članova Upravnog odbora koje je predložio novi predsednik, među kojima su i naši vrhunski velemajstori Alisa Marić i Miloš Perunović. Zatim se glasalo o izboru ostalih 9 članova Upravnog odbora koje su predložili klubovi pa je po tom osnovu izabrano još pet članova: Aleksandar Jovanović, Petar Poleksić, Slavoljub Stevanović, Zoran Tasić i Dragan Nedeljković. Ostali kandidati nisu dobili potreban broj glasova, odnosno većinu od ukupnog broja klubova Saveza (član 35. stav 2. Statuta), što bi značilo da će se Upravni odbor konstituisati u "krnjem" sastavu sa 11 od predviđenih 15 članova. Preostala četiri člana, kako je zalljučio predsednik Skupštine, biće izabrana na narednoj sednici po predlozima klubova.

I sve ovo bi, ponovo, bilo u redu da narednog dana tek izabrani novi članovi Upravnog odbora Slavoljub Stevanović i Zoran Tasić nisu dali ostavke na svoje funkcije i pre konstituisanja Upravnog odbora?!. Neko će, možda, pomisliti da je to bila prvoaprilska šala! Ali izgleda da nije. Zato pročitajmo odredbu člana 44. stav 7. Statuta koja glasi: "Ako je broj članova Upravnog odbora iz bilo kog razloga pao ispod 10, predsednik Skupštine je dužan da sazove Skupštinu radi izbora novog Upravnog odbora". A kako će se u ovoj rašomonijadi snaći novi predsednik Skupštine, videćemo u toku narednih dana.

Zoran Ugrčić, delegat Skupštine ŠSB