Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Igrajmo poziciono

Igrajmo poziciono

29.03.2020 /   Ilić, Slobodan S (2035)

Dr SLOBODAN ILIĆ

IGRAJMO POZICIONO

Teška vremena. Raste pritisak, pojačava se strah. Virus zuji oko nas. Nekad naizgled čvrsti, danas uočljivo šupljikavi brodovi naših sudbina polako srozavaju svoju građu. Prete da se pretvore u haotične orahove ljuske, koje bez reda i rasporeda plutaju na nejakim talasima elementarne egzistencije. U očajničkoj nadi da će im se posrećiti poneki udah zalutalog molekula kiseonika i na tren produžiti boravak na površini. Predstava u kojoj svako od nas ima zaduženu ulogu, monstruoznom scenografijom kani da od ruskog ruleta napravi bezazlenu dečju igru.

Da bi se mentalno održali i postali psihološki konkuretni, shodno svojim individualnim potencijalima aktivirali smo mehanizme odbrane. Za sve nas kojima je šah u svim raznolikostima ponude svakodnevica, učešće i aktuelnim događanjanjima predstavlja nesvesnu metaforu šahovske partije. Paradoksalno uobičajenom toku ovu partiju bi želeli da što pre okončamo i zaboravimo, nažalost sva je prilika međutim da će ona potrajati. Prihvatimo je zato kao neminovnost, prilagodimo naše šahovsko psihološko iskustvo njenim specifičnostima. Još uvek smo u otvaranju većinu početnih poteza povukli smo automatski. I manje više na šablonski pristup stigle su opomene i odmah potom i kazne jer ova naša transformisana partija traži startnu budnost a kompjuter kao sredstvo pripreme uvažava samo iz razloga što i u njemu može da ugnezdi ponekog virusolikog rođaka. Prava igra tek sledi. Pozovimo se na nasleđe. Setimo se velikog Petrosjana i njegovog profilaktičkog pristupa, prizovimo iz arhive Laskerovsku čvrstinu. Kako vreme bude odmicalo mehanizmi će se krzati, a višak vremena će postati balast. Nervoza će eksponecijalno rasti, impulsivni potezi će se danajski nametati kao srećna rešenja. Ne upadajmo u zamku prividne opsene. Zaboravimo na tren Aljehina, Talja, Larsena i Tajmanova nastavićemo da im se divimo u mirnijim vremenima, naši heroji uzori treba da budu Kapablanka, Botvinik, Smislov, Karpov, Ulf Anderson. Smireno, jednostavno, strpljivo.... Ovamo, onamo, na slabost, na lošu figuru... Središnjica će se razvući nalik epidemiološkom obliku krive za kojim se čezne, sa tom razlikom što će još uvek virtuelna kriva doprineti rasterećenju zdravstvenog sistema, ali i obrnuto proporcionalno istrošiti našu mentalnu rezervu. U takvim okolnostima opstaće pozicioni igrači, plastičari, oni koji imaju sposobnost da umrtve poziciju, da karpovski odigraju potez u mestu i da pritom ništa ne pokvare. Poput velikih TAO gurua koji “ naporno rade, tako što ništa ne rade”, njihovo poziciono laviranje, premeštanje, manevrisanje ne hrli opsesivno ka konačnom ishodu, već mu se približava i neprestano ga odlaže. Sve do trenutka dok sam konačni ishod više nije u stanju da opstane i sam sebe objavi. Teško je u danima koji su pred nama zamisliti status prenaglašeno životnog, preneseno na našu igru temperamentnog šahovskog taktičara, nestrpljivog kombinatorika, strastvenog tragača za konkretnim rešenjima, prosto iz razloga jer njihovi stavovi, obrasci ponašanja, kombinacije ma koliko estetski blistale propovedaju kratkotrajnu lekovitost. Prebrzo postižu efekat, ali pritom ne završavaju priču. U uslovima koje živimo gde se granice normalnosti svakog minuta dodatno udaljavaju, iza svakog efektnog poentiranja uvek zaostane neka nova praznina koju je nemoguće sustići.

Zato u ovim morbidnim vremenima igrajmo poziciono. Neka se naša mentalna igra zasniva na manevru u kome bez obzira gde se zatekli nećemo kvariti, već na sitno poboljšavati poziciju. Neka to bude naša dugoročna izlazna strategija. Pokušajmo da od velikana naše igre prekopiramo sposobnost da u kritičnom trenutku partije (koju svako od nas u svom zatečenom ambijentu igra) izdržimo napetost i unutar nje iznedrimo kreativnu energiju koja će prelomiti u našu korist. Širimo svoj kapacitet za neizvesnost, vežbajmo budnost. Iskoristimo vanredno vreme za vanredni napredak. Ojačajmo našu (šahovsku) psihu! Igrajmo ovu nametnutu igru poziciono. A kad ponovo zakucaju naši časovnici, svakome na volju i pravac i smer!