Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Čovjek je čudno i zagonetno biće

Čovjek je čudno i zagonetno biće

22.04.2020 / FM Popadić, Dragan (2180)

Da je čovjek čudno i zagonetno biće spremno na najviše uzlete, ali i padove, pokazuju i internet šahovski turniri koji se ovih dana igraju širom svijeta, pa i u mojoj Crnoj Gori. Dok je korona zaustavila druge sportiste širom planete, sa malim izuzecima, šahisti su naoštrili koplja (kompjuterske miševe) i krenuli u bojeve. Mnogo čudesnih kombinacija, mnogo matova, mnogo lijepih odbrambenih parada i – mnogo varanja. Neki šahisti igraju uz pomoć šahovskih programa.

Administratori sada pronalaze načine kako da zaustave varalice. Neke su već isključili sa turnira, neki su pod sumnjom. Predlaže se i uključivanje kamera dok šahisti igraju. Paradoks je da je riječ o prijateljskim online turnirima, bez nagrada, ili sa skromnim nagradnim fondom.

Zamislite ljudski um koji je stvorio kompjuter, tu čudesnu mašinu koja nam pomaže u svemu, od posla do zabave. Koliko je godina trebalo da prođe, koliko generacija da umnožava znanje, koliko civilizacija da napreduje da bismo došli do mikro čipa. Kako je čovjek velik do neslućenih visina. Nema ograničenja njegovim sposobnostima. A onda isti taj čovjek vara. Unižava i sebe i ljudski rod. Pad mu je dubok, do neslućenih dubina.

Zašto čovjek, po postupcima sličan anđelu, u shvatanjima na Boga nalik, kako kaže Šekspir, ne ide pravim Božjim putem? Na to pitanje nema odgovora. To je najveća tajna o čovjeku. I velika tema za umjetnike. Možemo mnogo, mnogo i postižemo, a ipak smo mali i jadni.

Da li nam je to upisano u genima, u borbi za preživljavanje, ili okolnosti (ne vidi me niko) utiču na našu moralnu eroziju. Naravno, da niko nije savršen i da nikad neće ni biti. Ali, može da bude pošten.

Da se drži Kantovog kategoričkog imperativa – zvjezdano nebo nad nama i moralni zakon u nama. Mislio sam da su šahisti drugačiji. Nisu.

Čovjek sam, ništa što je ljudsko nije mi strano.

Šteta!

FIDE majstor Dragan Popadić