Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In memoriam Milenko Jovanović (1946-2020)

In memoriam Milenko Jovanović (1946-2020)

13.07.2020

IN MEMORIAM Prof dr MILENKO JOVANOVIĆ (03.01.1946 – 10.07.2020)

U petak 10. jula preminuo je u Novom Sadu, posle duge i teške bolesti, Milenko Jovanović, FIDE majstor.

Rođen je u Borovu 1946. godine, gde je završio osnovno i srednje školovanje, a zatim je zbog studija, 1965. prešao u Novi Sad. Završio je Poljoprivredni fakultet, magistrirao i doktorirao, i nastavio rad na fakultetu kao profesor na Institutu za agroekonomiju.

Šah je zavoleo od detinjstva i brzo se uključio u šahovski život rodnog mesta. Prvi veći uspeh postigao je sa 14 godina na Pionirskom prvenstvu Hrvatske, 1960. kada je osvojio pobednički pehar. Potom je bio prvi i na seniorskim prvenstvima mesnih šahovskih klubova ''Slaven'' (1961) i ''Borovo'' (1964). Iste godine uspešno je nastupio i na Omladinskom prvenstvu Hrvatske.

Dolaskom u Novi Sad aktivno se uključio u šahovski život grada, postavši član ŠK ''Partizan'',koji je tada bio drugi po snazi klub u gradu. Zbog obaveza na fakultetu, a kasnije i na radnom mestu, retko je nastupao na pojedinačnim turnirima, ali je bio veoma aktivan na ekipnim takmičenjima. Posebno je voleo da igra na jednodnevnim rapid i brzopoteznim turnirima. Titulu FIDE majstora osvojio je 1994. po osnovu rejtinga 2335, koji mu je i najviši u šahovskoj karijeri.

Za naš najstariji klub NŠK nastupao je u periodu od 1993 do 1999. godine, na dve Prve i četiri Druge lige, kao igrač i kapiten. U istom klubu je bio na raznim funkcijama u upravi do kraja života. Bio je jedan od osnivača ŠK ''Agronom'' iz Novog Sada, u kome je bio kapiten u najuspešnijem periodu kluba. Poslednjih godina nastupao je za ŠK ''Detelinaru'', člana Druge lige – Vojvodina. U istom periodu, šah je igrao i u Drugoj ligi Hrvatske, kao član klubova iz regiona Vukovara.

Po penzionisanju, 2011. bio je član gerentološkog kluba ''Prva Vojvođanska brigada'', sa čijom šahovskom ekipom je osvojio 5 zlatnih i 2 bronzane medalje na Republičkom takmičenju ''Srpska liga trećeg doba'', a on je tri puta bio najuspešniji pojedinac.

Veliki broj prijatelja i šahista pamtiće Milenka Jovanovića kao izuzetno obrazovanog i prijatnog čoveka sa kojim je bilo zadovoljstvo pričati o raznim temama, a posebno o šahu, njegovoj ljubavi iz detinjstva.

Pripremili K. Notaroš i S. Bojković