Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In memoriam Odlasci veterana

In memoriam Odlasci veterana

14.07.2020

In memorijam - Odlasci veterana

Proteklih dana nas je napustilo nekoliko zaslužnih šahista. Na Ivanjdan, 7. jula, umro je Slavko Kovačević, majstorski kandidat sa najvećim rejtingom od 2187, rođen 20. 9. 1943. u Šekovićima, BiH.

Završio je Srednju i Višu grafičku školu. Do rata u Bosni radio je u sarajevskom „Oslobođenju“. Ratne godine devedesetih provodi u opkoljenom Sarajevu, što se odrazilo na njegovo zdravlje. Po završetku rata seli se u Podgoricu, a 2002. dolazi u Novi Sad, u kome je na Sajlovu izgradio svoj novi dom.

Po kazivanju sina, a i iz njegovih priča: prvak Vlasenice, deoba prvog mesta na prvenstvu ŠK „Bosna“, Sarajevo, 1964. godine, prvak Radničkog prvenstva Jugoslavije, pobednik na Susretima solidarnosti u Beogradu 1976. i na Tjentištu 1983, i td. U slobodnom vremenu, u klubu „Bosna“, podučavao je mlade šahiste. Među njima je bio i budući velemajstor Ivan Sokolov.

Od jeseni 2007. Slavko učestvuje na takmičenjima gerontoloških klubova Novog Sada, za klub „Prva Vojvođanska brigada“. U trinaest sezona svojom beskompromisnom igrom doprinosi da klub 11 puta bude prvak grada. Na republičkim takmičenjima gerontoloških klubova „Srpska liga trećeg doba“, kao predstavnik grada Novog Sada, klub je osvojio 5 prvih mesta, 2 druga i 2 treća. Ti uspesi su u velikoj meri ostvareni zahvaljujući Slavkovom pristupu šahu, i izgaranju za ekipu u prelomnim trenucima.

Dana 10. jula umro je FM Milenko Jovanović, doktor agroekonomije i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Od penzionisanja 2011. član je ekipe veterana „Prva Vojvođanska brigada“. U proteklih 9 sezona učestvovanja, nosilac je pet zlatnih i dve bronzane medalje na republičkom takmičenju “Srpska liga trećeg doba“. Tri puta je bio najuspešniji pojedinac na tim takmičenjima. Više o Milenku Jovanoviću dato je na sajtovima: ŠS Vojvodine i „Večiti šah“.

Dana 4. jula umro je Spasoje Brajović, majstorski kandidat sa najvišim rejtingom 2109. Rođen je 28. avgusta 1938. godine u Novom Sadu. Tehnološki fakultet je završio u Beogradu, i praktično ceo radni vek proveo na PVT analizama u Laboratoriji R.J. Istraživanje i tehnologija DP „Nafta-gas“ u Novom Sadu. Upoznao sam ga 1975. godine po mom zapošljavanju u „Nafta-gasu“, u kome je do tada bio najjači šahista. Učestvovao je na radničkim prvenstvima, na prvenstvima i turnirima u gradu, a bavio se i dopisnim šahom. Dugo godina je bio član kluba „Vojvodina“ sa kojim je nastupao i u Drugoj ligi Vojvodine“. Po penzionisanju je bio član gerontološkog kluba „Radnički“ na naselju Detelinara u Novom Sadu. Spasoje je bio potomak časne porodice Brajovića. Korpulentan, dobrodušan, iskren, pravi prijatelj, pouzdan u najtežim trenucima.

Dana 10. februara umro je majstorski kandidat Milenko Rakić, rođen 19. marta 1944. u Boru. Milenka sam upoznao davne 1962. godine na Omladinskom prvenstvu Srbije, na Paliću. Završio je Mašinski fakultet, i u Novom Sadu je radio kao profesor u Mašinskoj tehničkoj školi, a jedno vreme je bio i zamenik direktora. Igrao je za klubove: „Bački jarak“, kao i „Detelinara“ iz Novog Sada. Po penzionisanju je bio član šahovske ekipe gerontološkog kluba „Radnički“, na Detelinari.

P.S. Veterani nisu stradali od koronarnog virusa Kovid-19, ali ih više nema.

Pripremio FM Slobodan Bojković