Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ogriješismo se o Draška, Blagojevića i Kosića

Ogriješismo se o Draška, Blagojevića i Kosića

17.07.2020 / FM Popadić, Dragan (2171)

U životu je kao i u šahu – pogrešan potez povlači druge pogrešne poteze. Pogrešna smjena Milana Draška, selektora crnogorske muške šahovske reprezentacije, koju nisu podržala četiri od pet reprezentativaca, uslovila je i niz drugih pogrešnih odluka oko reprezentacije. Sastav za FIDE Online Olimpijadu ne određuje čak ni novi selektor Gruzijac Merab Gagunašvili, nego Predrag Nikač?! Nikač je značajno ime u crnogorskom šahu. Četvorostruki seniorski prvak Crne Gore i svjetski šampion za slijepa i slabovidna lica. To su veliki rezultati. Kao selektor ženske reprezentacije bio je neuspješan. Sada je iz reprezentacije izostavio Dragišu Blagojevića i Dragana Kosića, drugog i trećeg sa aktuelne rapid rejting liste. To su dva igrača koja su dala izuzetan doprinos crnogorskoj reprezentaciji. Jaki igrači, uporni igrači, borbeni igrači. Blagojević je za zlatnu medalju na Olimpijadi u Drezdenu, kada sam ja bio selektor, od države proglašen zaslužnim sportistom. Kosić je takođe uvijek dobro igrao za reprezentaciju, a zbog svoje pitome naravi pravo je blago za svaku ekipu. Naravno, da oni ne mogu vječno igrati za našu najbolju selekciju. Kad dođu bolji treba im se zahvaliti na svemu što su učinili za crnogorski šah. Kad dođu bolji! Ali, još nisu došli. To je naša stvarnost.

Tako smo se za kratko vrijeme ogriješili o tri šahovske legende – Milana, Dragišu i Dragana. Kult reprezentacije razgrađujemo.Teška su vremena. Teža tek dolaze. Od korona krize oporavljaćemo se narednih nekoliko godina. Zato treba da se okupljamo, a ne rasturamo. Nema nas mnogo u crnogorskom šahu da možemo sebi dozvoliti osipanje.

I da ne bude zabune. Podržavam aktuelno rukovodstvo Šahovskog saveza. Mnogo toga su dobrog uradili. Oko selektora i reprezentacije na pogrešnom su tragu. Jer to nije klub nego reprezentacija. Svih nas. Naše mile Crne Gore koja zaslužuje samo najbolje.

FIDE majstor Dragan Popadić, predsjednik Skupštine ŠSCG.