Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Прва лига Југославије 1958

Прва лига Југославије 1958

Врњачка Бања, 20 - 26.4.1958


Инфо - Партије(26) - Архива - Екипе - Коло - Бергер - Стање

Победник: Младост (Загреб)

Турнир:
Једанаесто екипно првенство Југославије играло се у Врњачкој Бањи, а захваљујући новом календару ШСЈ прошло је само 5 месеци од претходне лиге. Случај је хтео да се две најбоље екипе, Младост и Партизан, састану већ у првом колу, а победа Загребчана од 5½-4½ истакла је озбиљну кандидатуру за титулу. Младост је у последње коло ушла са 2½ поена предности испред Партизана и Славије, али Партизан пропушта прилику да у последњем колу са 10-0 савлада Црвену звезду (Бошковић и Соколов су изгубили надмоћне позиције), те је Младост одбранила титулу са поеном предности испред Партизана.

Занимљивости:
Партизан, који је један од најјачих клубова на свету, морао је две године заредом да се задовољи другим местом, а ове сезоне у саставу су фалили Матановић, Караклајић и Божић, док је Милић играо фан форме, а Ђурашевић био болестан. На првој табли најбољи су били Глигорић и Матуловић са по 5 поена. Одличан је био Берток са 6 из 7, као и Милинка Ћировић са 6½ из 7.

Листа учесника:
Директно је учествовало првих шест екипа са Прве лиге Југославије 1957: Младост, Партизан, Славија, Љубљана, Црвена звезда и Сарајево. Нови чланови су Марибор и Ваљево који су упали из Друге лиге Југославије 1957.

Литература:
Šahovski glasnik 6.6 (1958), Политика, Борба, Ljudska pravica.

Грешке у литератури:
У Гласнику погрешно пише да се играло у мају (уместо априлу). И Гласник и Политика на крају кажу да су Марибор и Љубљана имали по 34½ (уместо 34). У Билтену Младости пише да је против Младости у 6. колу играо Н.Томшич, али Политика и Словенски Порочевалец имају Ј.Томшич што је готово извесно.