Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Турнир Кандидата 2018

Турнир Кандидата 2018

Berlin, 10 - 27.03.2018


Инфо - Пгн(56) - Партије - Архива - Учесници - Коло - Бергер - Стат - Стање

Темпо игре: 100 минута за 40 потеза, 50 минута за следећих 20 потеза и још 15 минута уз перманентну бонификацију од 30 секунди за потез
Победник: Фабијано Каруана
Званичан сајт: http://www.fide.com

Турнир
Турнир осморице кандидата, који су играли двокружан Бергер, одредио је изазивача Магнуса Карлсена у мечу за светског првака крајем године. Крамник је кренуо силовито са две победе у прва 3 кола, али брзо је потонуо. Каруана је преузео вођство и држао га до драматичног 12. кола када је изгубио од Карјакина. У том моменту Карјакин је био испред захваљујући много бољим додатним критеријумима. Међутим, Каруана добија у претпоследњем колу и ситуација пред одлучујуће коло се закомпликовала јер је чак четири играча остало у конкуренцији. Карјакин и Мамеџаров су покушали да добију у последњем колу, али нису успели. Фабијано Каруана је победио Гришчука, оставио пратиоце читав поен иза себе и изборио меч са прваком света.

Листа учесника
Право наступа има следећа осморка: поражени из меча за првака света 2016 (Карјакин), прва двојица са Светског купа 2017 (Аронјан и Динг), двојица са гран при турнира (Мамеџаров и Гришчук), двојица по рејтингу (просек на 12 листи из 2017 од оних који су играли Светски куп или Гран при) су Каруана и Со, док је последње место (вајлд кард организатора који има бар 2725) намењено Крамнику (који се малтене читав живот бори за титулу првака света преко везе).