Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Аматерски шампионат Југославије 1933

Аматерски шампионат Југославије 1933

Сомбор, 2 - 20.8.1933


Инфо - Фотке(2) - Партије(31) - Архива - Учесници - Коло - Бергер - Стање

Победник: Бора Тот, Мирко Шрајбер

Турнир:
Национални аматерски турнир игран је у великој дворани Соколског дома у Сомбору. Прво место поделили су Тот и Шрајбер. Они су касније играли меч за титулу у којем је победио Тот и постао национални мајстор.

Занимљивости:
У партији 1. кола Авировић - Царев, црни је одржао реми вечитим шахом, а бели је мислио да му је противник предао партију, те је у формулар написао "предаје", док је црни написао "реми", а ствар се на интервенцију судије разјаснила уз мало разочарење Авировића. Партија петог кола Жук - Д.Кулжински прекинута је после неколико потеза јер је Жуку изненада позлило, а одиграна је после неколико дана. У партији 11. кола Габровшек - Царев, Цареву је позлило, те је партија прекинута, а како се сутра Царев није појавио контумациран је. Играчи су били смештени у Конвикту, у три собе, у једној тројица, у другој четворица, а у трећој деветорица!

Литература:
Šahovski glasnik 7.6-9 (1934), Глас Народа (5, 12. VIII 1933), Правда, Политика, Naplo [Subotica] (27.VIII, 24.IX 1933), Rebus [Beograd] №18 1933, Архива породице Велимировић.

Грешке у литератури:
У Гласнику је дата партија Бредер - Д.Кулжински, али бели није Бредер већ Гребер.