Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Полуфинале Југославије Исток 1946

Полуфинале Југославије Исток 1946

Београд, 14.7 - 2.8.1946


Инфо - Партије(19) - Архива - Учесници - Коло - Бергер - Стање

Темпо игре: 150 минута за 40 потеза плус 60 минута за сваких 16 потеза
Победник: Светозар Глигорић

Турнир:
Источно полуфинале за Шампионат Југославије одржанo је у кафани ЗУГОП у Београду (Теразије 4) за шест квалификационих места, али и за 10 награда. На Шампионат Југославије 1946 пласирало се шест најбољих: Глигорић, Марковић, Тот, Милић, Вуковић и Симоновић. Седмопласирани Бидев је извисио због слабијег успеха према победницима, али је накнадно ипак позван на Шампионат.

Листа учесника:
Шаховски савет Југославије је 14. јуна одредио 14. јул за почетак полуфинала и одредио по 20 учесника. Директно право наступа имали су мајстори: Глигорић, Василије Томовић, Вуковић, Милић, Озрен Недељковић, Поповић, Тот, Кулжински и Авировић. Директно је играо и Трајковић, вероватно као компензација за претходно пропуштен шампионат. Остали су се квалификовали преко аматерских републичких првенстава: из Србије су се пласирали Симоновић, Јаношевић, Ђаја и Андрић, из Војводине су се пласирали Царев и Мезеи, из Македоније су се пласирали Бидев и Пољаков, док се из Црне Горе пласирао Кажић. Југословенска Армија имала је право на једно место, али и две прве резерве.

Од директних учесника отказали су Василије Томовић и Озрен Недељковић. Уместо Кажића је дошао Кажанегра (трећи у Црној Гори, иза Милорада Велашевића из Даниловграда). Југословенска Армија је дала Марковића и Срећка Недељковића (Божић и Шишка су одређени за Полуфинале у Љубљани).

Литература:
Šahovski vjesnik 1.2 (1946), Политика, Ilustrirani Vjesnik №45,51.