Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Полуфинале Југославије Запад 1946

Полуфинале Југославије Запад 1946

Љубљана, 14.7 - 3.8.1946


Инфо - Партије(10) - Архива - Учесници - Коло - Бергер - Стање

Темпо игре: 150 минута за 40 потеза плус 60 минута за сваких 16 потеза
Судије: Јулиј Еркер
Победник: Иво Текавчић

Турнир:
Западно полуфинале за Шампионат Југославије одржанo је у турнирској дворани у Трговинском дому у Љубљани за шест квалификационих места. У јакој конкуренцији, победио је инжењер Иво Текавчић и освојио титулу мајстора. На Шампионат Југославије 1946 пласирало се шест најбољих: Текавчић, Видмар млађи, Рабар, Шубарић, Киндиј и Божић. На деоби шестог места извисили су Пуц и Калабар, али су на крају ипак укључени на Шампионат. Партије су игране од 15:00 до 20:00, са наставком од 22:00 до 24:00.

Листа учесника:
Шаховски савет Југославије је 14. јуна одредио 14. јул за почетак полуфинала и одредио по 20 учесника. Директно право наступа имали су мајстори: Видмар млађи, Прајнфалк, Пуц, Лешник, Рабар, Шубарић, Филипчић и Калабар. Остали су се квалификовали преко аматерских републичких првенстава: из Словеније су се пласирали Гермек, Лонгер и Омладич, из Хрватске (Загреб, 14-29.4.1946) су се пласирали Текавчић, Хорват и Бајер, док су се из Босне и Херцеговине пласирали Мештровић и Козомара. Југословенска Армија имала је право на три места, док су резерве ишле Словенији и Хрватској.

Од директних учесника отказали су Прајнфалк и Лешник. Отказао је Хорват те су из Хрватске ушли Киндиј и Лицул. Југословенска Армија је дала Божића и Шишку (Марковић и Срећко Недељковић су одређени за Полуфинале у Београду). Као резерве из Словеније су ушли Кетиш и Млинар (испред Слокана и Куковеца), а убачен је преко везе и Габровшек (при чему је изгледа један представник ЈНА пребачен за Београд).

Литература:
Šahovski vjesnik 1.3 (1946), Политика, Ilustrirani Vjesnik №45,51,54,55.