Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Полуфинале Југославије Исток 1953

Полуфинале Југославије Исток 1953

Чачак, 09 - 27.08.1953


Инфо - Пгн(6) - Партије - Архива - Учесници - Коло - Бергер - Стат - Стање

Победник: Срећко Недељковић

Турнир:
Полуфинални турнир у Чачку за четири места на Шампионату Југославије 1953. Визе су изборили Недељковић, Николац, Ђурашевић и Булат. Мислим да је Пуц покраден јер је имао бољи Сонеборн од Булата! Судио је Мићић.

Занимљивости:
Играло се по новом, не тако популарном, систему мајстора Воје Поповића, тако да су пројектовано најјача четири играча (Пуц, Ђурашевић, Николац и Недељковић) играла између себе у последњим колима. Булат, који није био међу носиоцима, заређао је победе у последњим колима и сустигао Пуца који је последњих пет ремизирао. Оба ресурса помињу Сонеборн као критеријум, а Борба каже како је Пуц имао слабији Сонеборн и од Ђурашевића и од Булата. Међутим, имам утисак да су Пуца преварили тако што су лоше израчунали, јер ипак Пуц има бољи Сонеборн од Булата, те му тако украли пласман на шампионат!

Листа учесника:
ШСЈ је 15.3.1953 усвојио правилник по којем ће у полуфиналу наступити 48 учесника распоређених на три турнира по 16. Директно право наступа имало је 10 играча са освојених 40% на Шампионату Југославије 1952: Ивков, Андрић, Недељковић, Пуц, Матановић, Ђурашевић, Рабар, Трајковић, С.Вуковић, Богдановић. Остали су се пласирали са републичких првенстава по кључу: Србија са Војводином 16, Хрватска 8, Словенија 7, БиХ 3 (ако игра Симоновић онда 4), Македоније 2, Црна Гора 1, док се резерве пуне са републичких турнира али могу бити само 3 места ниже од последњег предвиђеног кључем. Србија (Београд 1953) из Групе А: Караклајић, Сабадош, Вукчевић, Смедеревац, Вулетић, Марић, Лукић, Томовић, Соколов, а из Групе Б: Јаношевић, М. Вуковић, Васиљевић, Тот, Божић, Хамовић, Матуловић, Царев, Мајсторовић. Хрватска (Загреб, 2-18.7.1953) из Групе А: Берток, Хорват, Дамјановић, а из Групе Б: Николац, Петек, Димц, те из репасажа Штамбук, Хочевар, Булут. Словенија (Љубљана, 28.6-17.7.1953): Гермек, Видмар, Кржишник, Гросек, Левачић, Прајнфалк, Габровшек, Шишка. Македонија (Охрид, 10-24.7.1953): Сотировски, С.Мартиновски, Захаријев. Црна Гора (Титоград, 19-31.7.1953): Б.Ћетковић. Из Бих су дошли Завила, Уџварлић и Мулаосмановић.

Литература:
Šahovski glasnik 1.10 (1953), Борба, Политика.