Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Италија - Југославија 1951

Италија - Југославија 1951

Венеција, 30.06 - 02.07.1951


Инфо - Пгн(12) - Партије - Екипе - Коло - Стат - Стање

Турнир:
Меч између репрезентација Италије и Југославије играо се у Јустинијановој палати у Венецији. У првом кругу Југославија је добила са 8½-1½, а други са 7-3, тако да је укупан резултат победа Југославије са 15½-4½.

Занимљивости:
У репрезентацији Италије играло је 7 доктора (сви сем Сабадоша, Сталда и Сталдија), док је у репрезентацији Југославије играо само један (Трифуновић).

Листа учесника:
У репрезентацији Југославије недостајали су Ивков (који у Лондону није на време добио италијанску визу) и Видмар млађи (играо на турниру у Бечу). У италијанској репрезентацији фалили су Порека (служио војни рок), Нестлер (такође играо у Бечу) и Монтичели. Из Југославије је 29. јуна стигла само доња половина репрезентације са вођством пута. Прва четворица, заједно са новопеченим омладинским прваком света Ивковима требали су стићи истог дана из Лондона. У очекиваном возу појавио се само Глигорић и то не у најбољем здравственом стању. Трифуновић и Матановић су пошли са Глигорићем, али су се путем изгубили, Пирц се од њих одвојио већ у Лондону, док Ивков није добио визу. Ипак, тројица изгубљених мајстора успели су увече да се докопају Венеције. Једино је уместо Ивкова, као резерва, ускочио Удовчић.

Литература:
Шах 5.15 (1951), Šahovski vjesnik 5.9 (1951).