Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
PERPETUAL CHECK
Front - Tournaments - Search - Rating - Reports - Antichess - Link
user:  
pass:
 
  Italy - Yugoslavia 1951

Italy - Yugoslavia 1951

Venice, 30.06 - 02.07.1951


Info - Pgn(12) - Games - Teams - Round - Stat - Standings

There is no Info in English, and below is Info in Serbian!

Turnir:
Meč između reprezentacija Italije i Jugoslavije igrao se u Justinijanovoj palati u Veneciji. U prvom krugu Jugoslavija je dobila sa 8½-1½, a drugi sa 7-3, tako da je ukupan rezultat pobeda Jugoslavije sa 15½-4½.

Zanimljivosti:
U reprezentaciji Italije igralo je 7 doktora (svi sem Sabadoša, Stalda i Staldija), dok je u reprezentaciji Jugoslavije igrao samo jedan (Trifunović).

Lista učesnika:
U reprezentaciji Jugoslavije nedostajali su Ivkov (koji u Londonu nije na vreme dobio italijansku vizu) i Vidmar mlađi (igrao na turniru u Beču). U italijanskoj reprezentaciji falili su Poreka (služio vojni rok), Nestler (takođe igrao u Beču) i Montičeli. Iz Jugoslavije je 29. juna stigla samo donja polovina reprezentacije sa vođstvom puta. Prva četvorica, zajedno sa novopečenim omladinskim prvakom sveta Ivkovima trebali su stići istog dana iz Londona. U očekivanom vozu pojavio se samo Gligorić i to ne u najboljem zdravstvenom stanju. Trifunović i Matanović su pošli sa Gligorićem, ali su se putem izgubili, Pirc se od njih odvojio već u Londonu, dok Ivkov nije dobio vizu. Ipak, trojica izgubljenih majstora uspeli su uveče da se dokopaju Venecije. Jedino je umesto Ivkova, kao rezerva, uskočio Udovčić.

Literatura:
Šah 5.15 (1951), Šahovski vjesnik 5.9 (1951).