Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Turnir Kandidata 2018

Turnir Kandidata 2018

Berlin, 10 - 27.03.2018


Info - Pgn(56) - Partije - Arhiva - Učesnici - Kolo - Berger - Stat - Stanje

Tempo igre: 100 minuta za 40 poteza, 50 minuta za sledećih 20 poteza i još 15 minuta uz permanentnu bonifikaciju od 30 sekundi za potez
Pobednik: Fabijano Karuana
Zvaničan sajt: http://www.fide.com

Turnir
Turnir osmorice kandidata, koji su igrali dvokružan Berger, odredio je izazivača Magnusa Karlsena u meču za svetskog prvaka krajem godine. Kramnik je krenuo silovito sa dve pobede u prva 3 kola, ali brzo je potonuo. Karuana je preuzeo vođstvo i držao ga do dramatičnog 12. kola kada je izgubio od Karjakina. U tom momentu Karjakin je bio ispred zahvaljujući mnogo boljim dodatnim kriterijumima. Međutim, Karuana dobija u pretposlednjem kolu i situacija pred odlučujuće kolo se zakomplikovala jer je čak četiri igrača ostalo u konkurenciji. Karjakin i Mamedžarov su pokušali da dobiju u poslednjem kolu, ali nisu uspeli. Fabijano Karuana je pobedio Griščuka, ostavio pratioce čitav poen iza sebe i izborio meč sa prvakom sveta.

Lista učesnika
Pravo nastupa ima sledeća osmorka: poraženi iz meča za prvaka sveta 2016 (Karjakin), prva dvojica sa Svetskog kupa 2017 (Aronjan i Ding), dvojica sa gran pri turnira (Mamedžarov i Griščuk), dvojica po rejtingu (prosek na 12 listi iz 2017 od onih koji su igrali Svetski kup ili Gran pri) su Karuana i So, dok je poslednje mesto (vajld kard organizatora koji ima bar 2725) namenjeno Kramniku (koji se maltene čitav život bori za titulu prvaka sveta preko veze).