Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Polufinale Jugoslavije Istok 1946

Polufinale Jugoslavije Istok 1946

Beograd, 14.7 - 2.8.1946


Info - Partije(19) - Arhiva - Učesnici - Kolo - Berger - Stanje

Tempo igre: 150 minuta za 40 poteza plus 60 minuta za svakih 16 poteza
Pobednik: Svetozar Gligorić

Turnir:
Istočno polufinale za Šampionat Jugoslavije održano je u kafani ZUGOP u Beogradu (Terazije 4) za šest kvalifikacionih mesta, ali i za 10 nagrada. Na Šampionat Jugoslavije 1946 plasiralo se šest najboljih: Gligorić, Marković, Tot, Milić, Vuković i Simonović. Sedmoplasirani Bidev je izvisio zbog slabijeg uspeha prema pobednicima, ali je naknadno ipak pozvan na Šampionat.

Lista učesnika:
Šahovski savet Jugoslavije je 14. juna odredio 14. jul za početak polufinala i odredio po 20 učesnika. Direktno pravo nastupa imali su majstori: Gligorić, Vasilije Tomović, Vuković, Milić, Ozren Nedeljković, Popović, Tot, Kulžinski i Avirović. Direktno je igrao i Trajković, verovatno kao kompenzacija za prethodno propušten šampionat. Ostali su se kvalifikovali preko amaterskih republičkih prvenstava: iz Srbije su se plasirali Simonović, Janošević, Đaja i Andrić, iz Vojvodine su se plasirali Carev i Mezei, iz Makedonije su se plasirali Bidev i Poljakov, dok se iz Crne Gore plasirao Kažić. Jugoslovenska Armija imala je pravo na jedno mesto, ali i dve prve rezerve.

Od direktnih učesnika otkazali su Vasilije Tomović i Ozren Nedeljković. Umesto Kažića je došao Kažanegra (treći u Crnoj Gori, iza Milorada Velaševića iz Danilovgrada). Jugoslovenska Armija je dala Markovića i Srećka Nedeljkovića (Božić i Šiška su određeni za Polufinale u Ljubljani).

Literatura:
Šahovski vjesnik 1.2 (1946), Politika, Ilustrirani Vjesnik №45,51.