Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ženski šampionat Jugoslavije 1957

Ženski šampionat Jugoslavije 1957

Vrnjačka Banja, 15 - 30.07.1957


Info - Arhiva - Učesnici - Kolo - Berger - Stanje

Sudije: Ljubiša Erić
Pobednik: Milunka Lazarević

Turnir:
Jedanaesti ženski šampionat Jugoslavije igrao se u sali Gradskog kupatila u Vrnjačkoj Banji. Milunka Lazarević je dobila sve partije i lako osvojila titulu. Titulu majstorskog kandidata osvojila je Balaban, a zbog rđavog plasmana prvu kategoriju izgubila je Savić, a drugu kategoriju Ljiljak.

Zanimljivosti:
Vicešampionska titula garantovala je ulazak u žensku reprezentaciju Jugoslavije na prvoj ženskoj šahovskoj olimpijadi u Holandiji, ali kako je bila deoba drugog i trećeg mesta, to pitanje nije rešeno. Igralo se u jeku letnje sezone, te je bilo problema u vezi smeštaja i sa dvoranom, koja je pre podne bila zauzeta, te su se prekinute partije igrale uglavnom za vreme slobodnih dana.

Lista učesnika:
Pretpostavljam da su direktno nastupale prve dve sa Ženskog šampionata 1956: Lazarević i Vuković. Ostale su se plasirale sa republičkih šampionata, iz Srbije (Beograd 17-27.6.1957): Balaban i Timofejeva; iz Vojvodine (Palić, 16.6-10.7.1957): Štadler, Jocić, Radenković; Iz Hrvatske: Timet, Ročić-Delak, Vinceljak, Kitonić; iz BiH: Savić; iz Makedonije: Kazakova.

Literatura:
Šahovski glasnik 5.9-10 (1957), Magyar Szó, Ljudska Pravica, Borba.

Greške u literaturi:
Tabela iz Glasnika je pogrešna (4.1 Švarcer-Radenković 0:1 i 11.2 Vinceljak - Štadler ½:½).

Nepoznanice:
Savić (Bih) Milka ili Marija?