Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 19.07.2018

ПРОДОР ВУКА ЂОРЂЕВИЋА НА ВРХ - "ОРБИС" ТУРНИР У ПАРАЋИНУ

Са две победе у 6. и 7. колу, Вук Ђорђевић се пробио на деобу првог места са ВМ Аталиком (Турска). Ђорђевић је прво матирао ФМ Пенга (Кина) у 29. потезу, након што је црном ловцем спречио склањање краља у рокаду, да би у послеподневном маратону у 72. потезу победио црним фигурама ИМ Икеду (Аустралија). ВМ Миодраг Савић је наставио са нерешеним играма, комплетирао је свих седам ремија, овај пут са два брза - са ВМ Лорпаризангенехом (Иран) и Аталиком (Турска). ИМ Михајло Радовановић је посустао - реми са Иранцем и, у јутарњем колу, пораз од Раџе (Индија) за укупно 3 поена.

ВУЧИНИЋ И КУМИЋ У ВОДЕЋЕМ КВАРТЕТУ

На 22. опену Сенћанска битка ВМ Александра Ковачевића су, после ремија са ИМ Новаком Чабаркапом, на првом месту са 5 из 6, пристигли ИМ Гојко Вучинић, после победе против ФМ Милоша Милошевића и ФМ Филип Кумић после победе против, још једног перспективног омладинца, Луке Будисављевића. Њима тројици се, на деоби првог места, прикључила и Ууринтуја (Монголија) победом црним фигурама против ВМ Димитрова (Бугарска).

Пола поена мање имају ИМ Дејан Несторовић, ИМ Новак Чабаркапа, ВМ Мирослав Тошић и ИМ Милан Андријевић.

ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СВЕТА ЗА СЛЕПЕ

Главни град Бугарске Софија, је од 21.-30. јула, домаћин екипног првенства света за слепе и слабовиде, на ком учествује 16 најбољих репрезентација према успеху са Олимпијаде у Охриду - Македонија (Србија је несрећним поразом од Венецуеле, у почетним колима, остала без медаље - четврто место).

Занимљив је систем такмичења - екипе су подељене у две групе - "А" и "Б", по 8 у свакој групи. У групама, на четири табле игра се бергер 7 кола, 2 бода за победу. Полуфинале играју први из "А" групе и други из "Б" групe и други из "А" и први из "Б". Победници полуфинала 30. јула играју за титулу првака света, а поражени за бронзану медаљу.

Србија игра у групи "А" против олимпијских победника Русије, затим Немачке, Азербејџана, Венецуеле, Италије, Велике Британије и Словеније. У групи "Б" су Украјина, Пољска, Шпанија, Индија, Литванија, Бугарска, Македонија и Румунија.

Србија, са младим снагама на челним таблама - Павле Димић, Дамјан Јандрић, Стефан Јањић и са два искусна играча - Жива Марков и Сретко Аврам, са великим амбицијама очекује старт светског првенства.

НАЈЛЕПШЕ ЖЕЉЕ НАШИМ ДРАГИМ КОЛЕГАМА!

КОВАЧЕВИЋ И ВУЧИНИЋ ВОДЕ У СЕНТИ

После седмог кола 22. опена Сенћанска битка, Српски шахисти запосели су врх табеле. ВМ Александар Ковачевић, победом црним фигурама над ФМ Филипом Кумићем и ИМ Гојко Вучинић, победом против Монголке ЖИМ Ууринтује, воде са 6 поена. Трећи и четврти, са 5,5 поена, су ИМ Новак Чабаркапа (победа против ИМ Милана Андријевића) и ВМ Мирослав Тошић (победа против Кинеза Ванга). ФМ Лука Будисављевић је са 5 поена у групи од 5.-15. места, а ремијем са Отавом (Јапан), омладински првак Србије ФМ Милош Милошевић (4,5 поена) је прославио 15. рођендан.