Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 29.07.2018

ПОБЕДА ИВАНИШЕВИЋА НА ХОЛАНДИЈА ОПЕНУ

Друга победа вишеструког првака Србије на Холандија опену у Дирену, над Асхватом (Индија) после оштрог рокадног напада, у ком је црни краљ после рокаде, са поља "г8" "протеран" до "ц6", где је обуставио даљи отпор. Иванишевић има 3,5 поена из 5 партија, а због велике уједначености играча, заостаје само пола поена иза водећег квартета - ВМ Рајндерман (Холандија), ВМ Икоников (Русија), ИМ Лобанов (Русија) и ИМ Лукас ван Форест (Холандија).

Наступа 74 играча - 9 кола, 40 потеза за 90 минута, 30 минута за остатак партије са 30 секунди додатка.

У БИЛУ МАМЕЂАРОВ ПОЕН ПРЕДНОСТИ ПРЕД КАРЛСЕНОМ

Бурна "сицилијанка" у партији Карлсен - Вашје Лаграв, после 46 потеза завршена је ремијем, након чега је Мамеђаров "кренуо да цеди" Навару у топовској завршници са пешаком више. После 68. потеза остварио је добијену завршницу и повећао предност на читав поен.

Покушај Георгиадиса да жртвама фигура нападне црног краља, завршен је победом Свидлера у 28. потезу, када је отклонио све опасности, а задржао топа више.

РЕЗУЛТАТИ 7. КОЛА:

Карлсен (Норвешка, 2843) - Вашје Лаграв (Француска, 2789) реми

Мамеђаров (Азербејџан, 2808) - Навара (Чешка, 2727) 1:0

Георгиадис (Швајцарска) - Свидлер (Русија, 2760) 0:1

ТАБЕЛА ПОСЛЕ 7. КОЛА:

Мамеђаров 5,5, Карлсен 4,5, Свидлер 4, Вашје-Лаграв 3,5, Навара 3 и Георгиадис 0,5

ПРОДОР ИНЂИЋА И М. СТОЈАНОВИЋА НА ОПЕНУ У БИЛУ

Првак Србије, ВМ Александар Инђић је победио ИМ Касен Тора (Норвашка), а ВМ Михајло Стојановић Сохама (Индија), чиме су се, са 4 поена из 6, пробили на деобу 14. места. После јучерашњег великог успеха на цугеру, млади интер Михајло Радовановић је ремизирао са ФМ Шнепом (Аустрија) и има 3,5 поена.

После серије ремија на првим таблама, и даље воде ВМ Веибхаб (Индија) и Куљашевић (Хрватска) по 5 поена.

СОФИЈА: ЗА 5. МЕСТО НА СВЕТУ ПРОТИВ ВЕНЕЦУЕЛЕ

На екипном првенству свеза за слепе и слабовиде у Софији, у борби за пласман од 5.-8. места репрезентација Србије је прошла Румунију након нерешеног резултата, по основу победе на вишој табли:

СРБИЈА - РУМУНИЈА 2:2

Димић - Вадува реми

Јандрић - Прибеану реми

Јањић - Марчидан 1:0

Марков - Пироска 0:1

Противник у борби за 5. место је, нама, веома неугодна екипа Венецуеле, која нас је на Олимпијади у Охриду и овде у групној фази победила и "добро задужила".

За титулу првака света ће се борити Русија и Пољска, две репрезентације које су показале највише, док ће за бронзу играти Немачка и Украјина.

НА ЧЕС ФЕСТУ ТРИ - У РАДНИЧКОМ ПЕТ ПОБЕДНИКА

На Чес фесту - рапиду у хотелу Шумадија (51 играч, 9 кола на 15 минута) победили су Драган Дуњић, Лука Ристић и Растко Свичевић са 7 поена.

На цугеру у Радничком (21 играч, 15 кола на 5 минута) чак пет играча је сакупило по 11 поена за деобу 1.-5. места - Божидар Угреновић, Саша Коцић, Ирина Чолушкина, Радосав Јовичић и Марко Ивановић.