Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 30.07.2018

СРБИЈА 5. - РУСИЈА СВЕТСКИ ПРВАК

На 8. екипном првенству света за слепе и слабовиде особе У Софији, Србија се, макар мало, реванширала Венецуели (поразили су нас на Олимпијади у Охриду и у Софији у групној фази) и, победом од 3:1, изборила 5. место.

Русија је првак света након 2:2 против Пољске, захваљујући победи на (вишој) 2. табли. И меч за треће место је завршен 2:2, а захваљујући победи на 1. табли, Украјини је припала бронза, док је Немачка четврта.

СРБИЈА - ВЕНЕЦУЕЛА 3:1

Димић - Абиад Пара реми

Јандрић - Ривас Кабрера реми

Јањић - Отеро Муњело 1:0

Аврам - Гамбоа Гозналес 1:0

КОНАЧНА ТАБЕЛА:

Русија, Пољска, Украјина, Немачка, СРБИЈА, Венецуела, Румунија, Индија, Шпанија, Македонија, ...

ТРИ РЕМИЈА У БИЛУ

Не претерано занимљиво 8. коло на турниру шесторице - два чврста ремија и, као изненађење, Навара који је ишчупао реми, након што је у средишњици Георгиадис неколико пута пропустио најјачи наставак, који га је могао довести до прве победе.

Сутра је дан одлуке и све је на страни Мамеђарова - има поен предности и беле фигуре против Карлсена.

РЕЗУЛТАТИ 8. КОЛА:

Свидлер (Русија, 2760) - Карлсен (Норвешка, 2843) реми

Вашје Лаграв (Француска, 2789) - Мамеђаров (Азербејџан, 2808) реми

Навара (Чешка, 2727) - Георгиадис (Швајцарска) реми

ТАБЕЛА ПОСЛЕ 8. КОЛА:

Мамеђаров 6, Карлсен 5, Свидлер 4,5, Вашје-Лаграв 4, Навара 3,5 и Георгиадис 1.

70. ПРВЕНСТВО ЦРНЕ ГОРЕ У БАРУ

ВМ Никола Ђукић је освојио првенство Црне Горе са 9 поена из 11 партија. Он је у финишу за пола поена претакао ВМ Драгишу Благојевића, док је 3. место припало легенди црногорског шаха Божидару - Боњи Ивановићу са 7 поена, колико су имали и интери Блажо Калезић и Лука Драшковић.

ДВА ПОРАЗА У ТУРСКОЈ ЛИГИ

На екипном првенству Турске ИМ Велимир Ивић (2432) је, као црни, изгубио од ВМ Ивана Салгада (Шпанија, 2643), а ЖИМ Теодора Ињац (2302), белим фигурама, од ЖИМ Полине Шувалове (Русија, 2417).

ОПЕН У БИЛУ: ТРОЈКА НА 4,5 ИЗ 7

Швајцарац је паровао ВМ М. Стојановића и ВМ А. Инђића - партија је завршена ремијем, док је ИМ Михајло Радовановић црним фигурама победио ЖИМ Јуан Јуанлинг (Канада). Тако су, поново сва три српска представника изједначена - сада са 4,5 из 7, на деоби 15. места од 117 учесника.

Води ВМ Ваибхаб (Индија) са 6 поена, следе ВМ Вагнер (Немачка), ВМ Куљашевић (Хрватска) и ВМ Салем (УАЕ) са 5,5 поена. Сутра, у 8. колу Инђић игра белим против ИМ Белеша (Француска), М. Стојановић је црни против ВМ Антипова (Русија), а М. Радовановић је бели против ВМ Ковчана (Украјина).

ПОРАЗ ИВАНИШЕВИЋА У ДИРЕНУ

ВМ Иван Иванишевић је остао на 3,5 поена, након пораза од домаћег ИМ Схопена. Иванишевић је у средишњици, као црни, освојио квалитет, након чега није наставио најпрецизније, бели скакач се разиграо, уз опасне претње црном краљу.

Води млади холандски ИМ Лукас ван Форест са 5 поена, испред седам играча са 4,5 поена.

ПСТ ОПЕН У КОТОР ВАРОШИ (БиХ)

Након четири (од седам) одиграних кола на ПСТ опену воде ВМ Далибор Стојановић (БиХ), ВМ Дејан Пикула, ВМ Миодраг Савић, ВМ Мирослав Марковић и панчевачки ИМ Јован Радловачки са 3,5 поена. Наступа 41 играч из 4 државе.

АБРАМОВИЋ 10. НА САТУ МАРЕ ОПЕНУ (РУМУНИЈА)

Са 6 поена, ветеран Црвене звезде ВМ Бошко Абрамовић је освојио 10. место на Сату Маре опену у Румунији. ИМ Саша Величковић је био 15. са 5,5 поена, а ИМ Срђан Цветковић 23. са 5 поена.

Победио је ВМ Гергељ Ацел (Мађарска) са 7 поена.

Наступио је 71 играч из 9 држава, 9 кола - 105 минута по играчу, са додатком 30 секунди за одиграни потез.