Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 13.09.2018

ФИШЕРОВ ШАХ У СТ. ЛУИСУ: ТОПАЛОВ ПОВЕЋАО ПРЕДНОСТ

Организатори, нарочито, врхунских светских шаховских догађаја, траже начине како да игра буде интересантнија са гледаоце и како да привуку (финансијски) озбиљне спонзоре... Последњи велики турнир Синкфилд куп се "разлио" у мору безличних ремија, са "чудним" обртима у последњем колу и бруком око телефонског утврђивања победника и табеле.

Да би избегли огромну разлику квалитета играча у првим колима (1-101, 102-2,...), Опен на острву Ман је организовао томболу за десет најјачих (на којој је Крамник извукао Каруану и доживео пораз на старту, али се нешто ипак дешавало у 1. колу).

Пет мечева десет велемајстора у Фишеровом шаху (после сваке 4 партије се извлачи нови распоред фигура) је покушај центра од светског шаховског утицаја, Сент Луиса да "убрза" игру и подигне интерес за гледање шаха. Прва три дана се играју по две рапид партије, 30 минута са 10 секунди додатка и две брзопотезне партије, 5 минута са 5 секунди додатка, а последњег дана два круга по четири брзопотезне партије - укупно 6 рапид партија и 14 "цугер" партија. Рапид се обрачунава са 2, а брзопотезне са 1 бодом - значи укупно има 26 бодова.

Након два дана, 4 рапид партије и 4 брзопотезне партије резултати су:

Топалов (Бугарска) - Каспаров (Русија) 8 : 4, Свидлер (Русија) - Накамура (САД) 6 : 6, Со (САД) - Гири (Холандија) 9 : 3, Вашје-Лаграв (Француска) - Шенкланд (САД) 6,5 : 5,5, Домингез (Куба) - Ароњан (Јерменија) 4 : 8.

Ипак неочекивано високо вођство Топалова. И рапид и цугер је по једну партију добио и ремизирао. Занимљиво у првој рапид партији, у великом цајтноту Топалов је одиграо немогућ потез (неправилна промоција "б" пешака - да је играо цугере на ДИФ-у то би сигурно научио). Каспаров, ипак, није тражио примену правила, него је предао партију...

Треба истаћи и минијатуру - Шенкланд је у 18 потеза победио Вашје-Лаграва, црним фигурама! и смањио предност Француза на само један поен. Ароњан, а поготово Со су приказали потпуну доминацију у мечевима против Домингеза и Гирија.

И све то за наградни фонд од 250.000 $ у четири дана.

СВЕТСКО СТУДЕНТСКО АРАКАЖУ (БРАЗИЛ): ПОЛОЖЕНИ ПРВИ ИСПИТИ

На 15. универзитетском првенству света у Аракажу (Бразил) ИМ Марко Ненезић и ИМ Владимир Луковић су 3. и 10. фаворит у конкуренцији 26 студената из 12 држава. Код девојака ЖИМ Адела Великић и ЖИМ Тијана Благојевић су 3. и 5. носиоци међу 24 учеснице из 11 држава.

ИМ Ненезић је победио ФМ Саи Агнија (Индија), док је ИМ Луковић, црним фигурама ремизирао са другим представником Индије Мохитом. Обе наше представнице су положиле пријемне у 1. колу - ЖИМ Великић против ЖФМ Афрауи (Француска), а ЖИМ Благојевић против Фабиоле Капмањоле (Бразил).

Игра се 9 кола по класичном темпу - 90 минута за партију са додатком 30 секунди, а поред појединачних за екипни пласман се рачунају три најбоља резултата.

СВЕТСКО ЈУНИОРСКО КОЏАЕЛИ: МИЛОШ 4, МИЛЕНА 3,5/9

ФМ Новендра Приасморо (Индонезија), рејтинг 2498, је победио ФМ Милоша Милошевића, који је остао на 4 поена, после 9 кола.

Милена Вујчић је црним фигурама победила Баил (Бразил) и поправила пласман на 3,5 поена.

ВМ Пархам Магсодло (Иран) је, после победе над Авондером Лиангом (САД) дошао до 8,5 из 9! чак 1,5 поен више од пратећег квинтета.

Зато је код јуниорки потпуна непознаница ко ће освојити медаље, а самим тим и ко ће бити нова јуниорска првакиња света. После 9 кола са 7 поена воде четири! представнице Русије ЖФМ Потапова, Малцевскаја, ЖИМ Дорджијева и, после победе над водећом Нином Комерики (Грузија), 14-годишња ФМ Бибисара Асаубајева и ЖВМ Токирјонова (Узбекистан).