Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 16.09.2018

СВЕТСКО СТУДЕНТСКО АРАКАЖУ: НЕНЕЗИЋ И ВЕЛИКИЋ ЗА МЕДАЉЕ

Данас је једини слободан дан на светском студентском првенству у бразилском граду Аракажу. После шест одиграних кола ИМ Марко Ненезић има 4 поена и налази се на деоби 3.-5. места. Нема лаких ривала - сутра му је противник ИМ Чен Ванг (2470, Кина). ИМ Владимир Луковић, после два ремија и пораза од првог фаворита турнира кинеског ВМ Шанглеи Луа (2635) има 3 поена. И следећи пртивник није наиван - ИМ Мохапатра Сидхант (2341) из Индије. Води ИМ Тадеаш Крибел (2488, Чешка) са свих 5 победа, други је ВМ Лу, са пола поена мање, и њих два сутра играју на првом столу.

Код девојка водећи трио има 4,5 поена - ЖВМ Шикун Ни (2427, Кина), ЖФМ Јулија Алборедо (2147,Бразил), коју ће наше шахисткиње добро запамтити - обе је победила и ЖВМ Дејзи Кори (2391, Перу). Одмах, пола поена иза, је ЖИМ Адела Великић која је у наредном колу фаворит против Марије Лекс (2108, Пољска). И ЖИМ Тијана Благојевић, 3 поена, је фаворит против Антонеле Бенедети (1934) из Аргентине.

Игра се 9 кола по стандардном темпу - 90 минута за партију са 30 секунди додатка.

КРАГУЈЕВАЦ: ВЛАДИМИРЦИ ФАВОРИТ

У "шаховском" хотелу Шумарице у Крагујевцу, 12 екипа игра веома јак бергер на шест табли.

Већ после три кола 1. лиге "Централне Србије" (номинално 2. лига Србије), прво место са свих 9 меч бодова (3 више од пет пратилаца) је "запосела" екипа првих фаворита - Владимирци, у саставу ВМ Рахманов (Русија), ВМ Дамљановић, ВМ Никола Несторовић, ИМ Остојић, ИМ Лазар Несторовић и ФМ Блесић и ФМ Сава Живковић.

На турниру наступа 13 велемајстора и 25 интернационалних мајстора из 9 држава!

Много ће неизвеснија бити борба за опстанак, пошто чак три екипе испадају.

ПРВЕНСТВО ХРВАТСКЕ: МАРКУШ СА ЛИБУРНИЈОМ (РИЈЕКА) ПРВАК?!

После 3:3 у седмом колу, против јединог конкурента за 1. место екипе Загреб, Либурнија (Ријека) улази у последње коло поравната по меч бодовима, али са 2 поена више (34:32) што је први додатни критеријум.

На 3. табли ВМ Роберт Маркуш је одиграо одличан турнир - има 6,5 из 8, без пораза, са +9 поена рејтинга.

ВМ Дејан Пикула (Сљеме, Сесвете) је на 2. табли остварио прву победу у 8. колу против ВМ Ивана Левентића (Хрватска) и има 2,5 поена из 8 партија.

На 1.-Б лиги, која је почета такође у Биограду, наступају ВМ Никола Седлак и ВМ Миша Пап. Они су у 1. колу победили ИМ Леона Ливаића и ФМ Јурицу Србиша.

РАДНИЧКИ ЦУГЕР: ГОВЕДАРИЦА ИСПРЕД СТАМАТОВИЋА

Редовни цугер суботом у 17,30 у Радничком - 15 кола на 5 минута, освојио је ИМ Радован Говедарица са 13 поена, пола поена више од Александра Стаматовића. Следе Лазић 10,5, Лабан 10, Тишма и В. Стојановић 9,5, Влаховић, Кузмановић и Дуњић 9, П. Петровић, В. Дамјановић, Ж. Костић и Лојовић 8, ...

Наступила су 24 играча, судио је Божидар Петровић.

ЛЕП УСПЕХ ВУКА ДАМЈАНОВИЋА У РАДНИЧКОМ

У конкуренцији 19 играча, брзопотезни турнир у Радничком - 9 кола на 10 минута, освојио је 12-годишњи Вук Дамјановић са 7,5 поена, без пораза! Други је Иван Тишма са 7 поена, следе ФМ Свичевић и ЖВМ Чољушкина са 6,5, Далибор Даниловић са 5,5, ФМ П. Петровић, ФМ С.Влаховић, Р.Кузмановић и П.Трифуновић 5, ...