Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 02.10.2018

ЖЕНЕ ОЛИМПИЈАДА (1) - ЕФИКАСНА СРБИЈА 3:0 ПРОТИВ МОЛДАВИЈЕ

Већ после три часа игре "згромљена" је Молдавија - 3:0 и Адела Великић игра против Светлане Петренко. Јована Рапорт је у рокадном нападу у француској одбрани, већ у 23. потезу освојила даму и добила Олгу Хинцу. Теодора Ињац је у 19. потезу освојила две фигуре за топа, а све је било готово у 31. потезу нападом на црног краља. И Марина Гајчин је ефикасно решила партију у своју корист, "дириговањем" белог краља. У 23. потезу је освојила пешака, па квалитет, што је било и крај партије.

НОВА ПОБЕДА НЕНЕЗИЋА ЗА 2:2 СА ЦРНОМ ГОРОМ - САД ВОДЕ (КАРУАНА У ЈУРИШУ НА 2840) - СУТРА КАО ФАВОРИТИ ПРОТИВ КОЛУМБИЈЕ

Са 4 из 5 и перформансом од 2752 Марко Ненезић је међу најбољим појединцима на Олимпијади. У мечу 8. кола победио је Луку Драшковића, Милан Зајић и Велимир Ивић су ремизирали црним фигурама са Драгишом Благојевићем и Блажом Калезићем, а резултат је поравнао Никола Ђукић, победом против Душана Поповића.

САД су победиле минимално Азербејџан, а изазивач Фабиано Каруана у осетљивој завршници тешких фигура Шахријара Мамеђарова. Каруана, са 5,5 из 7, је на коти 2835, само 4 рејтинг поена мање од Магнуса Карлсена и може се десити да меч у Лондону почне као рејтинг фаворит!

Јерменија и Пољска - четири ремија, Индија и Кина су са 2,5:1,5 били бољи од Чешке и Холандије, док је Русија са 3:1 победила Белорусију (победе Непомњашчија и Крамника).

ТАБЕЛА ПОСЛЕ 8. КОЛА: (први додатни услов је комликовани Сонеборн-Бергер - Ханти Мансијск, нерачунајући најлошији)

САД 15 БОДОВА (227), Пољска 14 (209,5), Азербејџан, Индија, Француска, Кина, Јерменија, Немачка и Енглеска 13, и групи са 12 бодова су, поред осталих, Русија и Хрватска, Србија 11 бодова и, тренутно 29, место у групи од 16.-32. (толико има и Словенија) места. БиХ има 10, Македонија 9 бодова.

Србија сутра игра са Колумбијом и има улогу фаворита!

ЖЕНЕ ОЛИМПИЈАДА (2): АДЕЛА ВЕЛИКИЋ ЗА 4:0 - 9.КОЛО НЕУГОДНА ГРУЗИЈА 2

После брзог вођства 3:0 против Молдавије и Адела Великић је искористила грешке Светлане Петренко у завршници истобојних ловаца, чиме је репрезентација Србије постигла максималну победу.

Први додатни услов, Сонеборн-Бергер према олимпијади у Ханти Мансијску, изразито, стимулише високе резултате. Конкретно код овог меча обрачун Србије: 4 поена Х 9 меч бодова колико има Молдавија = 36, а Молдавији 0!!

Воде Кина и Украјина по 14 бодова, САД, Мађарска, Азербејџан, Јерменија и Казахстан 13, Русија и Грузија предноде групу екипа по 12 бодова, Србија је 22. са 11 бодова (у групи 13.-28.)

У 9. колу тежак меч против Грузије 2.