Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 28.10.2018

ПОРТО КАРАС (16): И ПОСЛЕ 9 КОЛА - "STATUS QUO" ЈОВАНА ЈЕ 1.

На три почетна стола светског првенства за кадеткиње до 16 година, три ремија и непромењено стање. Тешко коло за игру. Имала је Јована Срдановић и позициону и материјалну предност, али се она измигољила. Појавио се озбиљан проблем са временом и онда је уследио реми понављањем потеза. Јована (7,5 поена) је задржала предност од пола поена испред Александре Малцевскаје (Русија) - још два кола...

ПОРТО КАРАС (18): ТЕОДОРА ИЊАЦ ЗА МЕДАЉУ

У 9. колу ЖИМ Теодора Ињац је у тридесетак потеза разбила одбрану на даминој страни Ане Саргсјан (Јерменија), остварила пешачку надмоћ коју црни није могао зауставити и тако дошла до свог 7 поена. И даље води Полина Шувалова (Русија) са 8 поена, а на деоби 2.-4. места, са Теодором, су Теџасвини (Индија) и ди Бенедето (Италија).

ОСТРВО МАН: НАЈДИЧ И ВОЈТАШЕК ЗА ПРВО МЕСТО

Међусобну партију Аркадиј Најдич (Азербејџан) и Радослав Војташек (Пољска) су, после мирне игре, ремизирали и поделили прво место са 7 поена из 9 партија. Они ће одиграти меч од две брзопотезне партије (плус "армагедон", ако буде 1:1) за додатних 500 фунти. Јована Рапорт није играла последње коло, резултат 3,5 поена и 3,5 рејтинг поена у плусу.

ВОЈТАШЕК ДОБИО "АРМАГЕДОН" ПАРТИЈУ И ОСВОЈИО ОПЕН НА ОСТРВУ МАН

Све три партије су одлучене у корист белих, а "армагедон" партију (беле фигуре, 5 минута и обавезу да победи) је добио Војташек, који је у краљевој индијској одбрани у 37. потезу довео црног пред мат.

ХОГЕВЕН: СРПКИЊЕ НА 50% - АМИН (ЕГИПАТ) ПОБЕДНИК ПЛЕЈОФА

Очекивано, Тијана Благојевић и Мила Жарковић су ремизирале међусобну партију у последњем колу турнира у холандском Хогевену. Обе српске представнице су оствариле 4,5 поена и налазе се у средини табеле (38. и 45. место од 82 играча).

Интересантна одлука организатора да прва четири играча после 7. кола играју полуфинале и финале (остали још два кола по "швајцарцу"), тако да је коначан редослед: ВМ Амин (Египат), ВМ Крјаквин (Русија), ВМ Сафарли (Азербејџан) и ВМ ван дел Дол (Холандија). Наградни фонд је био 10.000 евра, а прва награда 4.000 евра.

ЧИГОРИНОВ КУП: ПОБЕДА МИЛОША ПЕРУНОВИЋА

У првом колу јаког Чигориновог купа, ВМ Милош Перуновић је црним фигурама, у завршници истобојних ловаца, пебедио Иљу Ветокина.

НОВИ САД: СРЕТКО АВРАМ ПОБЕДНИК

На 56. меморијалу Драгољуб Баретић у Новом Саду, 9 кола на 50 минута са 10 секунди бонификације, за слепе и слабовиде особе, победио је репрезентативац Србије ФМ Сретко Аврам са 7 поена. Пола поена мање су сакупили Весо Аврам, Нурија Нухановић (Словенија) и ФМ Красоје Нотарош. Следе - В. Петровић и Симеуновић по 6, Марков 5,5, Михајловић и Вујевић 5,... Наступило је 28 играча из 4 државе, директор турнира је био Жива Марков, а судије Алмир Гагић и Стефан Вуковић.

ЂЕНОВИЋИ (ЦГ): МЛАДЕН РАЈКОВИЋ ПОБЕДНИК ИМ ТУРНИРА

Победом против ИМ Борољуба Златановића у последњем колу, Младен Рајковић је победио на ИМ турниру "Трећа субота" са 7 поена из 9 партија. Златановић је такође сакупио 7 поена, али уз слабији Сонеборн-Бергер. ИМ Иван Средојевић је био 5. са 5 поена, ВМ Душан Рајковић 6. са 4,5 поена.

На ВМ турниру ВМ Мирослав Миљковић је био 3. са 5,5 поена (без пораза). Победио је ИМ Коџима (Јапан) са 5 поена.