Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 10.11.2018

ЛОНДОН: ПРОПУШТЕНА ШАНСА МАГНУСА КАРЛСЕНА - РЕМИ У 115. ПОТЕЗУ

У 115. потезу прве партије меча за првенство света, Карлсен је одустао од покушаја да добије топовску завршницу са пешаком више. Чини се да је кључни пропуст начинио много раније - од 30.-40. потеза кад се Каруана борио са великим цајтнотом и озбиљним позиционим проблемима (у 34. потезу светски првак је пропустио Дф6, опасно пребацивање игре на дамину страну, по црним пољима, где Каруана уопште није има одбрану за претње на свог краља - што би било сасвим довољвно за победу).

Друга партија је игра данас.

ЖЕНЏЕН МАСТЕРС (КИНА): 100 ПАРТИЈА ДИНГА БЕЗ ПОРАЗА

Почео је други круг мастерса шесторице - само 2 победе и 16 ремија у до сада одиграних 18 партија, Воде Динг и Ли (Кина).

Ремијем против Гирија, Динг је заокружио рекорд на 100 узастопних партија у којима није поражен.

ВИСОКА ПОБЕДА ДАЛАСА ЗА УКУПНО ВОЂСТВО 6:4

Машински факултет је био домаћин 13. меча - Трансатлански куп "Светозар Глигорић" - између Универзитета Далас и Београд.

Ипак се најављени састав Даласа са 5 велемајстора и 8 интера показао прејаким за екипу Београдског универзитета. Висока победа 12,5:3,5 за укупно вођство 6:4 уз три нерешена резултата. Једину победу за Београд је остварио ВМ Милан Зајић црним фигурама против ВМ Развана Преотуа.

Подсетимо на изјаву коуча Даласа ИМ Радета Миловановића да је штета што у саставу Даласа нема српских студената, пошто наши шахисти могу добити комплетне стипендије за четворогодишње студирање у САД.

ЛОНДОН - МЕЧ ЗА ПРВАКА СВЕТА: И У ДРУГОЈ ПАРТИЈИ РЕМИ

Поново је црни имао пешака више у топовској завршници (Каруана), али ни овај пут то није била опипљива предност за игру на читав поен. Реми је склопљен у 49. потезу. После две партије резултат је 1:1, а следећа партија се игра у понедељак.

КОМПОСТЕЛА (ШПАНИЈА): РЕМИ МАРТЕ ДАКИЋ ЗА ДЕОБУ 8.МЕСТА

Марта Дакић је понављањем потеза у средишњици ремизирала са Бораманикар (Индија) и са 4,5 поена је на деоби 8. места. Хана Денић има 4 поена и на деоби је 17. места.

У енглеској партији Лука Ристић (1897) је у средишњици "залутао" топом, изгубио квалитет, што је Квок Ху Нгујену (2117, Вијетнам) било довољно за победу. Лука има 4 поена, док су Вук Дамјановић и Лазар Давидов на 50% - 3 поена из 6 партија.

До 10 година Марко Милановић је победио Орела Рибштајна и има један плус 3.5 из 6. У истој категорији Анастасија Војиновић има 2,5 поена. Емилија Вугдалић (8) има 2 поена.