Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 26.12.2018

"КРАЉ САЛМАН РАПИД СВЕТСКО ПРВЕНСТВО" (РУСИЈА): 1. КОЛО - КАРЛСЕНУ "ПАЛА ЗАСТАВИЦА"!!

Мега сензација у 1. колу светског рапид првенства - ВМ Адам Тукајев (2556, Украјина) је укњижио поен против Магнуса Карлсена (2903, Норвешка) након што је светском прваку "пала заставица" у 72. потезу - у бољој, али вероватно реми завршници два топа и три пешака, против даме и два пешака. У изненађење се може сврстати и пораз Ароњана против земљака Хованисјана.

Наш првак Александар Инђић је стартовао победом против аматера из Саудијске Арабије Масрахија (1878).

Теодора Ињац (2015) је ремизирала против победнице 8.-мартовског турнира 2017. г. у Београду, Елене Томилове (2270, Русија), након равноправне игре у 40. потезу дамине индијке.

2. КОЛО СВЕТСКОГ РАПИД ПРВЕНСТВА (СТ. ПЕТЕРСБУРГ): ДРУГИ ПОРАЗ КАРЛСЕНА!!

Још један пораз светског првака Магнуса Карлсена. Потпуно неуобичајени потези у игри краљевим пешаком. У 22. потезу Карлсен је превидео да му скакач на "ц7" остаје заробљен. Жртвовао је даму, али је ИМ Вокхидов (Узбекистан) без проблема реализовао предност у 36. потезу.

Александар Инђић је имао реми у завршници против Матлакова (Русија), али је у 43. потезу дозволио продор белог топа на шести ред и изгубио.

Теодора Ињац је превидела мат у великом цајтноту против ВМ Жао (Кина).

ПРВИ ДАН СВЕТСКОГ РАПИД ПРВЕНСТВА (РУСИЈА): ИНЂИЋ 3 ИЗ 5, ИЊАЦ 1,5 ИЗ 4

Првог дана светског рапид првенства "Краљ Салман" у Ст. Петерсбургу (Русија) првак Србије Александар Инђић је завршио са једним плусом - има 3 поена (2+ 2= 1-).

Од 206 учесника, већ после 5 кола, нико нема 100%, шта више само су три играча са 4,5 поена - Фироузја (Иран), и Непомњашчи и Андрејкин (Русија). Са пола поена мање има 15 шахиста, међу њима су најзвучнија имена Мамеђаров и Ванг. Накамура, као 2. рејтинг фаворит, има 3,5 поена, колико су сакупили и Карјакин и Ароњан (након пораза у 1. колу). У групи са Инђићем је, после два изненађујућа стартна пораза, и светски првак Магнус Карлсен.

Карлсен има и један проблем више - уз два пораза, први додатни критеријум за редослед је перформанс, а његов је испод 2600, док водећа тројка има перформанс преко 3000.

Теодора Ињац има 1,5 поен из 4 партије, а 16 поена рејтинга је у плусу и има 33 места бољи пласман од очекиваног.

Само Ју Венјун (Кина) има све четири победе (124 учеснице), а пола поена мање имају обе сестре Музичук, Стефанова, две шахисткиње Казахстана, Садаукасова и Абдумалик и Тан (Кина), док су тек у следећој групи са 3 поена, домаће играчице - Гунина, Горјачкина, Гирја, Лагно и Костењук.

Сутра се на опену игра 5 кола, а жене једно коло мање.

42. ОПЕН У ЦИРИХУ (ШВАЈЦАРСКА): ПОБЕДА ДЕЈАНА ПИКУЛЕ

На овогодишњем Циришком опену учествује 102 играча, 7 кола - 90' (40 потеза) + 30' са 30". Наш велемајстор, 10. носилац Дејан Пикула је очекивано победио Матијаса Паула (Немачка).

Рејтинг фаворити су Бауер (2646, Француска) и Блубаум (2611, Немачка).

ЛОРКА ОПЕН (МУРСИЈА-ШПАНИЈА): ПОБЕДЕ МИШЕ ПАПА И СЛОБОДАНА КОВАЧЕВИЋА

У 1. колу Лорка опена, 144 играча, 9 кола на 90'+30", седми носилац Миша Пап је, као црни у 51. потезу матирао домаћег играча Порлан Минара. ИМ Слободан Ковачевић (Валенсија) је такође победио Бенита Олмеда (Шпанија).

Фаворити су Светушкин (Молдавија) и домаћи велемајстори Васке и Ибара.