Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 27.12.2018

СВЕТСКО РАПИД ПРВЕНСТВО (РУСИЈА): КАРЛСЕН ПОЛА ПОЕНА ИЗА СЕДАМ ВОДЕЋИХ - ИНЂИЋ НА 50%

Другог дана светског рапид првенства, Александар Инђић је имао за противнике пет велемајстора, две партије је победио, три изгубио и сада је на 50% - има 5 поена (4+ 2= 4-).

Магнус Карлсен се опоравио од почетног шока и две "нуле" у прва два кола и са 7 поена створио могућност да се укључи у борбу за медаље. Томе у прилог су била да брза ремија у партијама Ју (Кина) - Артемијев (Русија) и Ванг (Кина) - Непомњашчи (Русија) - чиме су они дошли до "водеће коте" од 7,5 поена. Њима су се придружили: Матлаков (Русија) након што је Мамеђаров превидео топа у 32. потезу, Андрејкин (Русија) након што је Свидлеру жртвовао даму и матирао му краља на "е5" ("протеравши" га са поља "г1"), затим још један Рус, Дубов, након победе против Фироузје (Иран).

Значи у вођству су, са 7,5 поена - пет представника Русије и два представника Кине.

Сутра, у петак се игра одлучујућих пет кола, темпо 15'+10".

СВЕТСКО РАПИД - ЖЕНЕ (СТ. ПЕТЕРСБУРГ): ЈУ ВЕНЈУН ПОЛА КОРАКА ИСПРЕД МАРИЈЕ МУЗИЧУК - ИЊАЦ СОЛИДНА

Теодора Ињац је за нијансу поправила и утисак и пласман. Другог дана је остварила резултат 2 из 4, има укупно 3,5 поена из 8 партија - 38 поена рејтинга је у плусу и 77. је на табели, што је бољи пласман за 11 места у односу на први дан.

Светска првакиња из Ханти-Мансијска и рапид светска првакиња из Ријада од прошле године, Ју Венјун (Кина) је задржала предност и после другог дана. После 8. кола има 7 поена (6+ 2= 0-). Ремизирала је против земљакиње Тан и Марије Музичук (Украјина), која је, сама, на другом месту са 6,5 поена. По 6 поена имају Ана Музичук (Украјина), Тан (Кина), Кадемалсаријех (Иран), Абдумалик (Казахстан) и три домаће играчице - млада 14.-годишња Бибисара Асаубајева и Горјачкина и Лагно. Међу ових девет шахисткиња треба тражити нову рапид првакињу света.

У петак се играју последња четири кола.