Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 20.01.2019

ТАТА СТИЛ МАСТЕРС (ВАЈК АН ЗЕ): И НА ВРХУ И НА ДНУ - СВЕТСКИ ПРВАЦИ

За промену, у односу на досадашњи део мастерса, у 8. колу, уз три ремија, четири победе белих.

Најзначајнија - упечатљива победа Ананда - отварање каро-кан против Мамеђарова - у 29 потеза, у којој се црни целу партију није успео ослободити неугодних "везивања" даме по "д" линији. Победа Ананда за 1. место.

Леп је био и рокадни напад Карлсена и завршни удар у 40. потезу којим је сломио отпор Рапорта и придружио се Ананду на првом месту (у случају деобе 1. места игра се мини-меч - две брзопотезне партије 5'+3" и, ако треба "армагедон" партија).

Тешке тренутке проживљава Владимир Крамник. Играјући талијанско отварање "без гарда", сувише је ослабио положај краља, што га је коштало новог пораза и последњег места.

И на крају, Федосејев је отворио партију двоструким фијанкетом и до 30. потеза партија је била равноправна. Тада Шенкланд губи битку за "д" линију, беле тешке фигуре продиру у табор црног, освајају неколико пешака што је олучило партију у 52. потезу.

Сутра је други слободан дан на турниру.

ТАБЕЛА ПОСЛЕ 8. КОЛА:

Карлсен и Ананд 5,5, Непомњашчи, Динг и Гири 5, Рађабов 4,5, Видит и Дуда 4, Федосејев и Шенкланд 3,5, Мамеђаров и Рапорт 3, ван Форест 2,5, Крамник 2.