Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 23.01.2019

ГИБРАЛТАР ОПЕН: ПОБЕДА АЛЕКСАНДРА ИНЂИЋА - НОВИ ПОДВИГ ВАСЕ БЛЕСИЋА

У другом колу Гибралтар опена (251 играч, десет кола, темпо 100 минута за 40 потеза,...) првак Србије ВМ Александар Инђић је победио ФМ Надара Ананда (2373, Индија) и сада има 1,5 поен.

ФМ Васо Блесић је направио нови подвиг - црним фигурама је ремизирао ВМ Максиму Матлакову (2700, Русија) и, после ремија против Накамуре, има 1 поен!

СПЕЦИЈАЛНО: СТРАШНИ КОЛАДЕ ОНАБОГУН (2189, НИГЕРИЈА) ПРОТИВ МВЛ

Дешавају се изненађења, понекад и, онда, одјекну - мање или више!

Један од водећих после два кола, шахиста из Нигерије, без титуле, Коладе Онабогун, у трећем колу игра против првог фаворита Гибралтар опена Максим Вашје-Лаграва. До њега је доспео победама у прва два кола против ВМ Валентина Драгњева (2511, Аустрија) и ВМ Сипке Ернста (2540, Холандија)!

ТАТА СТИЛ МАСТЕРС (ВАЈК АН ЗЕ): СЛАБА ИГРА АНАНДА У ЗАВРШНИЦИ - КАРЛСЕН ПОЛА ПОЕНА ИСПРЕД ГИРИЈА

Партија Карлсен - Ананд је била од посебног значаја за врх табеле Тата стил мастерса. Ривали су остали последњи у арени. Карлсен је дуго покушавао да реализује пешака више у завршници по једног скакача. Завршница је вероватно била реми, али је Ананд погрешио у 70. и 71. потезу и врло брзо - у 76. потезу предао. Уместо "мртве трке", у финиш турнира светски првак улази са пола поена предности испред Аниша Гирија.

Тешко страдање водећег Јана Нопомњашчија црним фигурама у сицилијанској одбрани - најмлађи учесник мастерса, Јорден ван Форест је силовитим рокадним нападом, серијом жртава око црног краља, разбио одбрану противника и добио у 60. потезу.

Поразом Непомњашчи је изгубио и прво место, а на друго место се пробио, након победе против Федосејева - Аниш Гири.

Настављено је посртање Владимира Крамника - у само 29 потеза Видит је исплео матну слику и "заковао" противника за последње место на табели. Крамник (2,5) има чак 1,5 поен мање од ван Фореста и Мамеђарова (!) који деле 12.-13. место.

Прву, ефектну, победу на мастерсу, црним фигурама, остварио је Рихард Рапорт и сада има 4,5 поена, колико имају и Федосејев, Дуда и Шенкланд.

Сутра је трећи дан одмора, након чега следи финиш - последња три кола.

На табели, после 10. кола води Карлсен са 7 поена, Гири има 6,5, следе Ананд, Напомњашчи и Динг са 6, ...