Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 26.01.2019

ТАТА СТИЛ МАСТЕРС (ВАЈК АН ЗЕ): КАРЛСЕН У ПРЕДНОСТИ

Упорном игром светски првак Магнус Карлсен је сломио отпор Јан-Кшиштофа Дуде и у последње коло, партију против директног противника, улази са пола поена предности (Карлсен 8,5, Гири 8). Интересантно да, поред Карлсена, још једино најјачи кинески играч Лирен Динг није поражен - 12 2+ 10= 0-. Само Шахријар Мамеђаров нема победу на Мастерсу 12 0+ 9= 3-.

Владимир Крамник је, после ван Фореста, победио и Федосејева, наког чега су на деоби 11.-14. места са 4,5 поена Крамник, ван Форест, Мамеђаров и Федосејев.

ГИБРАЛТАР ОПЕН: РЕМИ АЛЕКСАНДРА ИНЂИЋА ДВА ПЛУСА НА ПОЛА ПУТА - ВАСО БЛЕСИЋ ГРАБИ ПРЕМА ИМ ТИТУЛИ

После четири противника из Индије, пети је дошао са друге стране - ВМ Акшат Чандра (2492, САД), који је само неко време живео у Индији. Обострано пажљиво одиграна сицилијанка, серија измена и реми у 37. потезу пешачке завршнице. Инђић сада има 3,5 поена. 20-годишњи Чандра је у последњих шест година, у својим старосним категоријама, непрекидно број 1 у САД.

Васо Блесић је, као црни победио ЖИМ Сагар Теџасвини (2190, Индија), има 2,5 поена, перформанс 2513 и +6 рејтинг поена.

Након што се Со лепо "упатирао" Навари, а Артемијев црним фигурама победио Јумабајева, на табели са 4,5 поена воде Навара и Артемијев. Пола поена мање има 15 играча, међу којима су Накамура, Со, Вашје-Лаграв, Итуризага, Шарић, Најдич, Гранделијус и најуспешнија шахисткиња - Кадемалсхаријех (Иран). Награде за жене су нешто мање, али јако високе - 15.000 фунти, 10.000, 6.000, зато је и разумљиво да је конкуренција равна оној на светском купу.

19. СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР (ШАБАЦ): БРАНКО ДАМЉАНОВИЋ НАЈБОЉИ

И поред лоших временских услова 19. Светосавски турнир (200.000 динара, прва награда 25.000) у организацији ШК "Шабац", а под покровитељством групе "Галеб", окупио је 76 шахиста (12 велемајстора).

После 15 кола на 5 минута по играчу, по 11 поена су сакупили ВМ Бранко Дамљановић, ВМ Мирољуб Лазић, ИМ Зоран Рунић (БиХ) и ВМ Никола Седлак. Редослед је одлучен међусобним резултатима у оквиру победничког квартета, а по њима прво место је освојио Бранко Дамљановић (2,5 из 3), Мирољуб Лазић је други (1,5 из 3), а Зоран Рунић је имао бољи други додатни услов - бољи Бухолц од Николе Седлака.

ВМ Дејан Пикула је сакупио 10,5 поена, а даље су се пласирали ВМ М. Савић и Л. Радусиновић 10, ИМ Станковић, ВМ Чабрило, ВМ Д. Стојановић (БиХ), ФМ Кологнат, ВМ Г. Тодоровић и ФМ Бегуш са 9,5 поена,...

30. СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР (ГОРЊА ТРЕПЧА): ЗОРАН НОВОСЕЛСКИ ПОБЕДНИК

30. Светосавски рапид, 9 кола на 15 минута, 53 играча у Атомској Бањи, завршио је победничким тројком која је сакупила по 7 поена - по Бухолцу, првом додатном критеријуму, за победника је проглашен ИМ Зоран Новоселски, други је ФМ Дејан Динев, а трећи ФМ Радоје Ирижанин. Сами ал Атарји и Владимир Тасић су имали 6,5 поена, затим су следили М. Димитријевић, ВМ Попчев (Бугарска), Минић, ФМ Тодић, И. Димитријевић, ФМ Јевђовић и Јевремовић о 6 поена, ...