Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 27.01.2019

ГИБРАЛТАР ОПЕН: ИНЂИЋ И БЛЕСИЋ РЕМИЗИРАЛИ - ВОДИ ОСАМ ИГРАЧА

У 6. колу Гибралтар опена првак Србије Александар Инђић је, као бели, целу партију стојао боље, у топовској завршници имао пешака више, али то није било довољно за победу против пољског велемајстора Данијела Садзиковског (2534). Инђић сада има 4 поена.

ФМ Васо Блесић је, такође белим фигурама, ремизирао против немачког ВМ Михаела Спренгера (2498) и има 3 поена.

Формирала се водећа група од осам играча по 5 поена - Навара, Гранделијус, Артемијев, Ароњан, Ле, Шарић, Адхибан и Накамура. Први додатни услов, којим се одређује редослед, је перформанс ("приказана јачина игре").

ТАТА СТИЛ МАСТЕРС (ВАЈК АН ЗЕ): КАРЛСЕН ЗАСЛУЖЕНО ПРВИ

Победник захтевног Тата стил мастерса - 13 кола, најспорији темпо - је светски првак Магнус Карлсен, са 9 поена, без пораза. У последњем колу је ремизирао црним фигурама против јединог пратиоца Аниша Гирија, који је остао други са 8,5 поена. Динг, уз Карлсена једини непоражени играч на мастерсу, Непомњашчи и Ананд су поделили треће место са 7,5 поена. Видит је, као победник прошлогодишњег Тата стил челенџера, завршио са једним плусом, 7 поена, као шести. Рапорт је победом против ван Фореста дошао на 50%, 6,5 поена, колико су сакупили Рађабов и Шенкланд.

Губитници на мастерсу су Мамеђаров, једини играч без победе (!) са скоро -30 поена рејтинга и Крамник, који се није задовољио ремијем у последњем колу (50. Ла2 (?), уместо 50. Л:а6 =), па је турнир завршио са 4,5 поена на деоби последњег места.

Убедљиви победник Тата стил челенџера је белоруски велемајстор Владислав Коваљов (10 из 13, поен и по више од пратилаца). Као први обезбедио је учешће на мастерсу 2020. године.

На турниру ТОП девет кола, ЖВМ Јована Рапорт је ремизирала свих девет партија и са 4,5 поена заузела 6. место. Победио је ИМ Макс Вармердам (Холандија) са 7 поена.

СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР (БАЈША): БАЛИНД НАЂ ХЕЂЕШИ ПРВИ

Светосавски рапид турнир у Бајши (код Бачке Тополе), 53 играча, 9 кола на 15 минута, очекивано је освојио ИМ Балинд Нађ Хеђеши са 8 поена (без пораза). Други је Акош Плетл са 7,5 поена, а трећи, по Бухолцу, Бранислав Вујовић. Исто поена, по 6,5, су имали ФМ Радосав Петковић и Миломир Товиловић. Никола Скрендеровић, ФМ Бела Месарош и Бојан Петровић су имали по 6 поена.