Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 09.03.2019

ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СВЕТА (АСТАНА): КИНЕСКИЊАМА ДЕРБИ И ПРВО МЕСТО

Дерби 5. кола и читавог првенства одлучен је победама Тан и Леи против Лагно и Гунине. Партија Костењук - Хуанг је завршила реми, док ће Горјачкина само ублажити пораз, пошто има добијену завршницу против Динг. Тако Кина сама има 10 меч бодова, Русија 8. У мечу Украјина - Казахстан резултат је 1,5:1,5. На 4. табли Деулетова и Букса играју завршицу топа и лаких фигура, са по четири пешака, која је у границама ремија. Украјина би са овим новим нерешеним резултатом, била на коти 7 меч бодова, опасно угрожена од Грузинки, које имају 6 меч бодова и много лакше противнице у последња четири кола.

На мушком делу турнира Енглеска - Индија 2:2, Азербејџан се, по САД, "пробудио у невреме" и победио 3:1...остали мечеви су у току.

ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СВЕТА (МУШКИ): РУСИЈА ОДМАКЛА ДВА БОДА ИСПРЕД ИНДИЈЕ И ЕНГЛЕСКЕ

На првој табли Јумабајев (Казахстан) је победио бившег изазивача првака света, Карјакина (Русија), али није било назнака изненађења - меч су добили "гости" 3:1. Русија је овом победом дошла по 9 меч-бодова и, пошто су остали резултати били по њих повољни, повећала предност на два бода. Индија и Енглеска су одиграли 2:2 (Сасикиран - МекШејн 0:1, Сетураман - Џонс 1:0 уз два ремија) и имају по 7 меч-бодова. До сада најпријатније изненађење САД су "налетели" на расположену екипу Азербејџана и изгубили 3:1, чиме су остали на 4. месту са 6 бодова.

Сутра, у недељу, је једини слободан дан на првенству.

ПОЛУФИНАЛЕ СРБИЈЕ (КРАГУЈЕВАЦ): ВЕЛИМИР ИВИЋ И МАРИНА ГАЈЧИН 3 ИЗ 3

Само ИМ Велимир Ивић има све три победе на старту 9 кола дугог полуфинала државе у Крагујевцу (41 учесник). Девет играча има по 2,5 поена, велемајстори Ковачевић, Дамљановић и Савић, интери Михајло и Никола Радовановић, Иван Шаренац и Рабреновић.

Код жена (9 учесница) ЖИМ Марина Гајчин има 3 поена, ЖИМ Тијана Благојевић 2,5, Катарина Несторовић 2 из 2, ЖВМ Ана Бендераћ 2 из 3.

ЦВИЈЕТ МЕДИТЕРАНА (РИЈЕКА): САНДРА И ЛЕНА У ДОЊЕМ ДЕЛУ ТАБЕЛЕ

Бергер десет шахисткиња у Ријеци (Хрватска) обе српске представнице су завршиле у доњој половини табеле. Након одличног старта, ЖИМ Сандра Ђукић је сакупила 4 поена и освојила 7. место, а ЖИМ Лена Миладиновић је са 2,5 поена освојила 9. место. Победила је ЖФМ Ивана Хрешчак (Словенија) са 6,5 поена.