Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 25.03.2019

51. ОСМОМАРТОВСКИ ТУРНИР: ВЕЛИКИ УСПЕХ ОРГАНИЗАТОРА

Победница 51. осмомартовског турнира у Београду у ресторану Сер Жил на Бањици је Александра Димитрова (Русија) са 7,5 поена, пола поена више него што је требало за норму ЖВМ. Са једним плусом - 5 из 9 - следе Ирина Чољушкина, Маргарита Војска (Бугарска), Светлана Прудњикова и Ана Бендераћ (редослед је одређен према Која систему - броју освојених поена против противница које су освојиле 50% поена и више).

Искрене честитке организаторима - Дарку Божићу, Мирку Димитријевићу и Драгану Котевском, који су у кратком року, а након бруке и отказа турнира (бившег) руководства ШСБ, успели окупити велемајсторски састав и одржати традицију постојања најстаријег елитног женског турнира у Европи и свету.

ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ (СКОПЉЕ): НЕОБИЧАН РЕМИ МИЛАНА ЗАЈИЋА - ПОБЕДА АЛЕКСАНДРА ИНЂИЋА

Седмо коло првенства Европе остаће запамћено по необичној слици у завршници Жил Мусар (2601, Француска) - Милан Зајић. Наравно и компјутер је био "преварен" па је оценио позицију +3,5. Бела дама (са два пешака) је била немоћна да угрози црног краља ког су бранили ловац и скакач (уз три пешака). Бели краљ није био од користи, јер није могао у црни табор. После дуготрајног маневрисања, бели је жртвовао даму за ловца и скакача, а пешачка завршница у 103. потезу је остала теоретски реми. Са 4,5 из 7 Милан Зајић је задржао добре шансе за висок пласман. У осталим партијама ИМ Ивић и ИМ Златановић су поражени - остали су на 4 поена.

Александар Инђић је победио ИМ Петера Шрајнера (2471, Аустрија) и сада има 4,5 поена.