Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 15.04.2019

СКАНДАЛ - НАГРАДЕ НА "ДОЂЕМ ТИ...": ПОБЕДНИЦИМА УМЕСТО НОВЦА ДЕЉЕНИ ВАУЧЕРИ СА ДОСПЕЋЕМ НА 60 ДАНА

Турнирски правилник 13. појединачног првенства Србије за мушкарце Београд, 6. - 14.април 2019., који су сви учесници морали потписати да би уопште могли наступити:

(цитат) Члан 6. (последња реченица): "Свечано затварање турнира, додела пехара и медаља, И ПОДЕЛА НАГРАДА, обавиће се 14.априла 2019. године, 30 минута након завршетка последње партије" (крај цитата). Као потписник Правилника - Шаховски савез Србије, Председник, Душан Цогољевић.

То што се председник Савеза није појавио на церемонији свечаног затварања - - - , али да неко уместо најављених 660.000 динара новчаних награда, дели ваучере са доспећем 60 дана је незабележен скандал.

Првак државе велемајстор Иван Иванишевић је одбио такву "исплату".

После "тоталне конфронтације руководства Савеза са најбољим играчима Србије уочи олимпијаде", ово неће донети ништа добро пред првенство Европе 23. октобра у Батумију.

Ко ће се огласити овим поводом...

Очекује се и реакција првака државе Ивана Иванишевића.

ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ ЗА ЖЕНЕ (АНТАЛИЈА-ТУРСКА): СРПСКИ "КАТЕНАЧО"

Наше три даме после пет кола и 15 одиграних кола могу конкурисати чувеном талијанском "катеначу" - 15 2 12 1.

Нова три ремија - Теодора Ињац (3) је одржала позицију против славне Пије Крамлинг (Шведска). Јована Рапорт (2,5) је ремизирала са Рускињом Викторијом Черњак, а још један вредан реми постигла је Марина Гајчин (2,5) против ИМ Ане Матнадзе (Шпанија).

Воде Алина Кашлинскаја (Русија) и Полин Гишар (Француска) са 4,5 поена.

ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ ЗА ВЕТЕРАНЕ 50+ (РОДОС-ГРЧКА): МИЛОШ ПАВЛОВИЋ ВИЦЕПРВАК

У конкуренцији 50 играча из 29 држава, на првенству Европе за ветеране 50+, велемајстор Милош Павловић је освојио 2. место са 7,5 поена из 9 партија. Милошу је титула првака измакла за само 1 поен Бухолца (47:48), за колико је био бољи грузијски ВМ Зураб Стуруа. Бронзана медаља, са 6,5 поена је, као велико изненађење, припала аматеру из Летоније Сергеју Терентијеву.

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ЗА СЛЕПЕ И СЛАБОВИДЕ (КАЉАРИ-ИТАЛИЈА): ПАВЛЕ ДИМИЋ ПЕТИ НА СВЕТУ

После 9 кола првенства света у Каљарију, 86 играча из 26 држава, ФМ Павле Димић је заузео 5. место са 6,5 поена. Са пола поена мање Стефан Јањић је био 16. Дамјан Јандрић и, најискуснији, Сретко Аврам су сакупили по 5,5 поена.

Првак света је постао ИМ Предраг Никач (Црна Гора) са 7,5 поена, пола поена испред Алексеја Смирнова (Русија) и два Пољака ВМ Марцина Тазбира и Пјотра Дукачевског.