Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 29.04.2019

КАДЕТСКО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ (КРАГУЈЕВАЦ): 311 КАДЕТА ЗА УЗДИЗАЊЕ ШАХА

Враћамо ли се у светски врх - после сребрне медаље кадета пре две године у Пољској, те сребрне медаље Јоване Срдановић у Мамаји, број од 311 учесника кадетског првенства Србије говори - млади су орни да се боре...

Све групе играју "швајцарац" 9 кола по класичном темпу 90 минута са 30" додатка за целу партију.

Питање победника до 18 година, чини се, решиће Катарина Несторовић и Милена Вујчић. До 16 година (15 кадеткиња) велики фаворит је Јована Срдановић, а Марта Дакић, Ања Јовановић и Анђела Динић водиће главну реч до 14 година (15 кадеткиња). До 12 година играће 20 шахисткиња (велики рејтинг фаворит је Хана Денић), до 10 година игра 15, а до 8 година 8 кадеткиња.

Код кадета до 18 година одскачу ФИДЕ мајстори Лука Будисављевић и Дејан Оморјан, а занимљива (и храбра) је одлука 13-годишњег Вука Дамјановића да одмери снагу са њима. Већ "искусни" ФИДЕ мајстор Милош Милошевић је број 1 до 16 година (13 играча), баш као и ФИДЕ мајстор Стефан Тадић до 14 година (31 играч). До 12 година одскаче велика нада српског шаха Лука Ристић (32 играча). До 10 година је најбројнија група од 34 кадета, док до 8 година наступа 15 најмлађих.

Улог није мали - победници обезбеђују учешће на првенству Европе и света!

Срећно свима!

ГРЕНКЕ КЛАСИК (БАДЕН-БАДЕН): ТРИЈУМФ МАГНУСА КАРЛСЕНА - ПОЕН И ПО ПРЕД ЕЛИТОМ - РЕЈТИНГ !2875!

Светски првак Магнус Карлсен се није задовољио великом предношћу пре последњег кола. У енглеском отварању, црни Максим Вашје-Лаграв, непоражен у осам кола, жртвовао је пешака (идеја као у волшком гамбиту), али је бели, упрошћавањем позиције, дошао до добијене дамске завршнице... У оваквој конкуренцији 7,5 из 9 је, ипак, прави тријумф!

Друго место за другог у свету. Фабиано Каруана је заостао 1,5 поен, али је још једино он непоражен на Гренке класику. Са једним плусом (5 из 9), следе Најдич (што је за њега леп успех) и Вашје-Лаграв. На 50% (4,5 из 9) су завршили Свидлер, Ананд и Ароњан. Ваљехо-Понс је сакупио 4 поена, док су домаћи велемајстори Кејмер и Мејер, доживели праву "хаварију" - 2 из 9.