Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 24.05.2019

ШАХОВСКИ САВЕЗ БЕОГРАДА: ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА САВЕЗА МИЛОША СТОКИЋА ПОВОДОМ ВАНРЕДНЕ СКУПШТИНЕ У НЕДЕЉУ

Осврћући се на два месеца рада Савеза Председник Милош Стокић је истакао:

"Желим да Вас обавестим о чињеницама које су обележиле мој двомесечни рад на месту председника Шаховског савеза Београда. На жалост,с обзиром да нису изабрани сви чланови Управног одбора, рад ШСБ није било могуће спровести институционално на начин како сам желео приступајући овој одговорној функцији.

Свима је већ познато да је претходно руководство из нејасних или (најблаже речено) нетачних разлога отказало одржавање Зимског опен турнира, 51. Осмомартовског турнира шахисткиња и Кадетског првенства Београда."

У наставку је истакао и проблеме са којима се Савез суочавао у испуњавању редовних обавеза:

"У немогућим условима организован је рад канцеларије Савеза, у ситуацији када су извршни директор и технички секретар ШСБ отишли на боловање, а регистрације клубова и играча морале су да се раде из разлога што је прелазни рок предвиђен да траје до 31. марта.

Посебну бригу задала нам је чињеница да је претходни председник ШСБ Драган Вучичевић, наменска средства од стране Секретаријата за спорт Града Београда (износ од 600.000 динара), намењена финансирању одржавања 51. Осмомартовског турнира шахисткиња, још 7. фебруара пребацио је на рачун свог шаховског клуба – ШК „БАС“. Том износу са редовног рачуна ШСБ додато је 10.000 динара прикупљених од котизација за кадетско првенство. Уговор о овој нелегалној и неморалној трансакцији, по овлашћењу Драгана Вучичевића, потписала је Марија Лукић, извршни директор ШСБ. Проблем је увећан чињеницом да се наменска средства нису могла правдати, па су до 10. маја морала бити враћена Секретаријату за спорт Града Београда, што је и учињено."

На крају обраћања знак оптимистичких назнака о будућем раду Савеза г. Стокић је истакао:

"Жалим што велика шаховска имена попут Алисе Марић или Милоша Перуновића, због административних околности, нису била у прилици да дају свој допринос убрзаном опоравку савеза. Следећа седница Скупштине 26. маја прилика је да легално изаберемо све чланове Управног одбора и брзо кренемо напред.

Уколико је нечија стратегија да ШСБ нема председника, а да рад Савеза месецима буде блокиран и финансирање обустављено, а све у циљу бриге за „интересе шаха“, онда ја такву стратегију и те интересе не разумем. Позивам Вас да у недељу 26. маја заједно допринесемо јаком Шаховском савезу Београда."

ФИДЕ ГРАН ПРИ (МОСКВА): ГРИШЧУК ПРВИ ФИНАЛИСТА

Непомњашчи и Војташек су поновили опрезну игру и ремизирали већ у 22. потезу, тако да ће у суботу о финалисти одлучивати боља игра у убрзаном шаху.

Гришчук је искористио слаб дан и лошу игру Накамуре, након једнаке позиције у 26. потезу и без проблема казнио "бледу" игру црног.

РЕЗУЛТАТИ: Накамура - Гришчук реми, 0:1 и Непомњашчи - Војташек реми, реми.

ШАХОВСКИ САВЕЗ БЕОГРАДА: СУБОТА 25.05.2019. У 17,30 - ЦУГЕР 15 КОЛА